20/8: Lesegruppe

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Vanwege een verlate zomer konden we met de leesgroep buiten zitten. Er scheen nog een heerlijk zonnetje, maar toen die helaas verdween moesten we toch binnen in de bibliotheek voortzetten. We waren helaas maar met z’n zessen, maar de sfeer was er niet minder om.

Gunnhild, Emma, Marit, Elin, Kari Pauline

Gunnhild, Emma, Marit, Elin, Kari Pauline

Onze leesgroep bestaat nu ruim vijf jaar en er was behoefte aan een evaluering over hoe de wind ervoor staat. Maar hoe? Gunnhild had een opzet gemaakt en een aantal vragen op papier gezet.

Iedereen was het erover eens dat we tot nu toe interessante en leerzame leesgroepen hebben gehad. We lezen boeken die we zelf niet zouden hebben gevonden. Sommigen gaven aan dat er een dalend enthousiasme is en dat we verandering willen. Ik heb dat zelf niet zozeer. Ik verheug me altijd erg op deze avonden, maar ben er zkeer voor dat als sommigen het anders willen we dat moeten proberen, om hen bij de groep te houden.

We zullen meer af moeten van of we een boek mooi of niet mooi vinden. We moeten een bepaald thema uit het boek naar voren zien te krijgen waar we een diepere discussie over kunnen krijgen. Het blijft belangrijk dat iedereen zijn woordje moet kunnen doen maar de discussies moeten meer vrijer zijn; niet het rijtje af gaan zoals we nu doen. Dan wordt het te statisch.

DSC_2638

De manier van boekkeuze (iedereen op haar beurt kiest een boek) was in sommige gevallen zeer goed; andere situaties niet. Dan wordt een boek niet gelezen en ontstaat er ook een scheve verdeling van sommigen die het boek gelezen hebben en anderen niet. We gaan terug naar de oorsprong en laten de bibliothecaris een vijf-zestal boeken uitkiezen waar wij weer een boek uit gaan kiezen. Het boek moet een vangend thema hebben en goed leesbaar voor iedereen. Het boek moet ook niet te dik zijn; een punt wat ik heb ingebracht. Ik moet al zoveel verplichte stof voor de politiek lezen dat een te dik boek bij mij het enthousiasme wegneemt. Max 300 pagina’s kon iedereen mee leven. We moeten ook meer kijken naar novelles.

Verder hebben we het gehad over de omschrijvingen en achtergrond van de schrijvers/schrijfsters, evenals het maken van een boekuittreksel. Sommigen hebben een heel verhaal over hem/haar of halen hele stukken uit een boek van internet. Het hoeft geen groot verhaal te zijn. Hierin moet iedereen vrij zijn om te schrijven zoals zij wil, zonder het gevoel te hebben dat er een te grote druk op iemand wordt gelegd.

Ook is gesproken of we iets meer ruimte tussen de leesgroepen moeten hebben, dus niet elke 6 weken maar misschien 8 weken. Dit gaan we vanaf volgend jaar bekijken want de data zijn nu reeds vastgelegd.

DSC_2639

Na deze ronde gingen we over tot de orde van de dag. We hebben het gelezen boek en schrijver besproken: «Den ene pluss en» van Jojo Mayes (Engeland). We vonden het een interessant boek. Het schijnt dat er in de herfst een derde boek van haar uitkomt. We zijn benieuwd of de stijl en handelingen ongeveer gelijk zijn als aan haar eerste twee boeken: iemand uit een lagere sociale klasse die een relatie krijgt met iemand uit een hogere, meer bedeelde, klasse.

De bibliothecaris had voor de volgende keer zes boeken klaargelegd.

DSC_2640

Daar kozen we «Jeg er forbudt» (Ik ben verboden) uit van Anouk Markovitz (Frankrijk). Het boek gaat over een streng orthodoxe familie, van de tijd voor de oorlog tot erna.

DSC_2644

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *