8-16/7: Diverse

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Tussen alle wandelingen gaat ook het gewone leven gewoon door. We hebben nog steeds niet echt zomer gehad. Af en toe zat er een mooie dag tussen. Zowel de locals als de toeristen hebben dus pech.

Met de winkel Stolt Mat gaat het eigenlijk zeer naar wens! Mensen die binnenkomen geven aan dat de winkel er zo fris, licht en overzichtelijk uit ziet. Ook vinden de mensen fantastisch dat er producten te koop zijn die elders niet te koop zijn. Of dat ze ervoor naar „de grote stad“ moeten. Veel dingen zijn ook ecologisch en van een keurmerk voorzien.

Ik krijg bijna wekelijks een oudere mevrouw op bezoek. Met haar rollator komt ze aanlopen. Ik kende haar niet dus vroeg waar ze woonde enzo. Bleek dat zij oud-verpleegkundige was in het ziekenhuis in Ålesund. Dat gaf genoeg stof tot een gesprek en we keuvelden er lustig op los. Eén van de laatste bezoeken rekende ze de waren bij de kassa af en zette ze een tasje op de toonbank. „Voor jou.“, zei ze. Bleken er twee pannenlappen in te zitten die ze zelf gemaakt had.

09

Ik was er ontroerd en ontdaan van! Toen ze de volgende keer kwam had ik verse appeltaart gebakken en samen hebben we daar van genoten met een kopje koffie er bij.

Onze absolute bestselger is „ramslaukpuree“. Ramslauk wordt ook wel De knoflook van de Vikingen genoemd. Is te gebruiken in zeer veel verschillende gerechten. Eindeloos kun je met dit product fantaseren. En als mensen het proeven, kopen ze het ook vaak.

01    02

We hebben de kippenboer bezocht die de kippen vrij heeft buiten lopen. Ze zien er goed uit en leggen ook goed. De haan is prachtig met een hele lange veren staart.

03

Recentelijk hebben ze er kippen bijgekocht, om meer te produceren en aan ons te kunnen leveren. Helaas bracht dat de kippen van de leg en komt er da laatste weken slechts een doosje van tien of 12 eieren, ook van wisselende grootte. Hopelijk komt de rust weer terug in het kippenhok zodat ze weer mooie grote eieren leggen.

04

Sinds kort hebben we ook kwarteleieren. Kjetil, de kwartelboer, kwam de winkel binnen en vroeg of we die ook in het assortiment wilden hebben. Graag! Ook hem hebben we een bezoek gebracht en in de ren kunnen kijken. Het zijn hele andere vogels dan kippen. Nerveuze beestjes. Ze leven ook niet zo lang, hooguit 1,5 jaar. Maar de eitjes die ze leggen zien er prachtig uit!

06    05

Mooi gevlekt. Je hebt alleen wel een probleem:

07

ze verzuipen in een gewoon eierdopje 🙂 Maar Kjetil heeft aangegeven daar een plan voor te hebben dus we zijn benieuwd. Voor een omelet voor 2 personen heb 12 eitjes nodig. Kooktijd per ei: 1,5 – 2 minuten. De schaal is erg dun en het afpellen gaat niet zo gemakkelijk. Ze smaken als gewone eieren maar het schijnt dat ze een betere voedingswaarde dan gewone eieren hebben.

Gert heeft kortgeleden bij een paar supermarkten smaakproeven gegeven van diverse producten van de zalmrokerij, waar hij bedrijfsleider is.

10

Onder andere (v.l.n.r) warmgerookte peperzalm, gerookte forel en in honinggemarineerde gerookte zalm. Een supereerlijk product. En als mensen het proeven…

11

Aan de zijkant van het huis komen de gepote aardappels goed op. Er kwam echter ook heel veel onkruid op wat ws met de kippenmest mee is gekomen. Grrr! Kortgeleden alle onkruid verwijderd en de planten staan er weer mooi bij.

Langs de zijkant hebben we eerder stenen gelegd maar als het regen spat toch op sommige plekken het zand tegen de nieuwe witten muur. Gert heeft zakkenbark gekocht die we binnenkort een keer langs het huis leggen om het zand af te dekken, en dan de stenen er weer op.

De overige groenten in de groentetuin komen deels wel op maar ze hebben eht zwaar te verduren: het is gewoon veel te koud en te nat. Ze hebben nu zon en warmte nodig: We zullen zien wat het wordt.

We zijn ons ook aan het voorbereiden voor onze vakantie. De vraag die we ons stelden „Gaat de winkel dicht of niet?“ werd door de klanten al beantwoord: „Jullie gaan toch niet dicht, he?“ Het leek ons ook niet zo slim, zeker niet nu we pas begonnen zijn. We hebben voor vier, misschien drie weekenden hulp nodig en die hebben we gevonden! Gelukkig wat oudere mensen die ook ervaring hebben met verkoop, kassa en geldomgang. Een zorg minder.

De vakantie gaan we weer lopend doorbrengen. Onze gedachte was om naar het noorden te gaan maar sinds gisteren (15/7) hebben we besloten dat we in het zuiden een route gaan lopen, omdat het daar mooier weer is. Een tocht van rond de 350 km. De noordelijke route bewaren we dan wel voor een andere keer.

13

Ik sluit af met dit plaatje: vanaf ons terras zien we de maan boven de bergen, tijdens een van de weinige zwoele zomeravonden.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *