4-6/7: Jønsbu+StikkUT! Kallskaret

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Zaterdag na de winkel ging het weer richting Jønsbu! Het was prachtig weer. We hebben zelfs even languit kunnen liggen in het gras om even wat zonnestralen mee te kunnen pikken. Gert heeft heerlijke dingen op de barbeҫue geelgd. Lekker ook veel groenten in een speciaal mandje.

01

Zondag hebben we een StikkUT! tochtje gedaan. Ik koos voor een wandeling in Valldal: Kallskaret.

04

„Skaret“ betekent „zadel“. Deze wandeling is een deel van de „Jordmormarsjen“, die ik een aantal jaren geleden heb gelopen 13 augustus 2011 heb gelopen, een tocht van ruim 9 uur, die elk jaar in augustus wordt georganiseerd.

02

Dit keer starten we ergens halverwege. Daar moesten we eerst geld betalen om door te kunnen rijden. Een zgn „bomveg“, een weg met een soort van slagboom, in dit geval een hek. Dergelijke wegen worden door de grondeigenaren onderhouden en mag je er vrij gebruik van maken tegen betaling van een geldbedrag.

03

Een eindje verder was nog een hek over een brug, maar twee keer geld betalen is niet nodig. Deze is er om grazende dieren zoals koeien, schapen en geiten binnen een bepaald gebied te houden.

05

De laatste tijd heeft het veel geregend en is het mooi weer geweest. Deze beide dingen dragen er toe bij dat er veel water in de rivieren zijn. De route is aangegeven met een V wat er in sommige gevallen als een rood hart uit ziet.

06

Eerst ging de route langs een meer, Herdalsvatnet, waarna we moesten stijgen en we bij Kallskarsætra uitkwamen.

07    08

Daar hebben we even een korte pauze gehouden om een kop koffie en een boterham te nuttigen, en genoten we van het uitzicht

09

10

Daarna ging het licht stijgend verder, totdat we in een breder dal kwamen.

11

Er lag nog redelijk wat sneeuw maar dat zorgde niet voor problemen: er was makkelijk overheen te lopen.

12

Bij Kallskaret zagen we de bijzondere bergformaties die als „bruin-gele puisten“ boven de overige grond uitsteken.

13    14

Dit gesteente is deel eklogiet, deels olivijn. Een hele bijzondere omgeving. En dat niet alleen voor geologen en stehen-geinteresseerden. Ondanks het karige landschap weten sommige bloemen zich er toch te vestigen.

15

Bijzonderheid in deze omgeving is „Kalle“, een „pilaar“ van olivijngesteente, die precies in de „skaret“ staat, het bergzadel, want van hieraf kan men naar beneden gaan en in Tafjord uitkomen.

16    17

18

Maar wij bleven bij de „skaret“, waar we vanaf de bergkante en prachtig uitzicht hadden op Tafjord, circa 1000 meter beneden ons.

19    20

Hierna gingen we dezelfde route weer terug. De hele tocht hebben we heen en terug in 3,5 uur gedaan. Bij de hut aangekomen hebben we ons opgefrist en weer heerlijk kunnen barbeҫuen. Maandag zijn we terug naar huis gegaan, waar we ’s avonds de laatste Rotarymeeting hadden voor de vakantie.

Janet

2 gedachten over “4-6/7: Jønsbu+StikkUT! Kallskaret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *