14/6: Rotary en polio

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

In de meeste landen in de wereld is polio uitgeroeid. Rotary clubs in de hele wereld hebben daar, naast Bill Gates, in hoge mate een bijdrage aan geleverd, doordat zij „Stop polio“ als hun hartezaak hebben aangenomen. Rotary heeft door het inzamelen van gelden het aantal poliogevallen met 99% op wereldbasis verminderd sinds het eerste project in 1979, vaccineren van kinderen op de Filippijnen, gestart werd. Maar polio heerst nog steeds, met name in die landen waar het moeilijk toegankelijk is, bijvoorbeeld vanwege oorlogen. Te noemen zijn Nigeria en de conflictgebieden tussen Pakistan en Afganistan. Rotary zal doorgaan met het inzamelen van gelden zolang polio nog bestaat.

Samen met de Rotary club van de buurgemeente Vestnes heeft onze club in Ørskog een tocht georganiseerd op de Ørskogfjellet, een berggebied tussen beide gemeenten in.

04

Dit vond plaats in hetzelfde weekend als de Ørskogdagene, de dag ervoor. Mensen konden zich inschrijven en meedoen met de tocht tegen een inschrijving van 100 kr per persoon. Tussen 11.00 en 14.00 uur kon men zich inschrijven bij de stand bij de parkeerplaats.

02    03

Vooraf hadden de leden van de Rotaryclub de tocht al aangevangen en spullen omhoog gereden (er gaat een grintpad) met een grote tent, een barbecueapparaat, worsten, koffie, tafels en banken. Dit werd opgesteld tot het eind van de weg.

06    07

Daar konden de wandelaars uitrusten. Voor degene die verder wilde lopen was dat mogelijk, tot aan Jutevatnet, een prachtige plek aan een meer.

Het sneeuwt!

Het sneeuwt!

Daar heeft men een paar jaar geleden een „gapahuk“ gebouwd, met ook een grillplaats. Ook hier kon men worstjes, die door een plaatselijke worstenmaker waren gesponserd, zelf grillen boven het open vuurtje. Het was er bij tijd en wijle druk.

10    12

Het was zeer wisselend weer: zon, regen en ja, het heeft zelfs ook gesneeuwd. Maar iedereen was goed gekleedt en dan is geen enkel weer te slecht.

Voor een artikel in de krant zijn er verschillende foto’s gemaakt, onder andere ook van de presidenten van de resp. Rotaryclubs, Anders P. Grotle en Gert (die op 29 juni zijn „ambtsketting“ overdraagt aan zijn opvolger Ivar).

Gert en Anders

Gert en Anders

In totaal hebben een kleine 60 personen meegedaan en met verkoop van poliospeldjes, koffie en worstjes met brood is er een bedrag van 8000 kr opgehaald die in zijn geheel wordt overgemaakt op de internationale polio-bankrekening. Een rotarylid met zijn vrouw, Gert en ik waren de laatste die van de berg weer afdaalden.

15

Op End Polio valt meer te lezen over Rotary en polio.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *