28/2: Torskekveld met Rotary

2014

In februari komt de kabeljauw uit verre wateren terug naar de kust en is het de periode dat de kabeljauw gevangen wordt. Dat is altijd een grote happening. De vissers komen met grote getale vangst terug. Het is een traditie dat er dan ook kabeljauwavonden worden georganiseerd om dit te markeren.

IMG_1126

Vorig jaar hield de Rotary om die reden een torskekveld (kabeljauwavond) http://noorwegen.placement.nl/default.aspx?menu=349&id=4358&year=2013&month=03 en ook dit jaar kwamen we met de Rotary weer bij elkaar. Wederom samen met de club uit de buurgemeente, maar nu in een hotel. In totaal waren we met 35 personen.

Het kabeljauw-buffet

Het kabeljauw-buffet

Gekookte kabeljauwstukken, gekookte „rogn“ (kuitzakken van de kabeljauw), uitgebakken kabeljauwlever, saus, gekookte wortel en aardappelen werd er op het buffet uitgestald. De lever heb ik overgeslagen maar de rest smaakte voortreffelijk. Eigenlijk veel beter dan toen wij vorig de kabeljauwavond organiseerden.

IMG_1125

Er werd niet alleen gegeten maar ook kon men speeches houden. Men werd daartoe ook opgeroepen, dus iedereen die dat wilde kon iets vertellen over vis en kabeljauw vertellen. Zo werd er een krantenartikel over kabeljauwvangst voorgelezen, wat net die dag in de krant was verschenen, er werd verteld over verschil tussen haringvangst en kabeljauwvangst en Bjørn Steinar vertelde over „fiske-Rikard“ (een bekende visser die in ons dorp heeft gewoond). Uiteraard werd er ook gezongen: allemaal liedjes die met kabeljauw, visvangst of de zee van doen hadden.

Bjørn Steinar met naast zich de beide president van de Rotaryclubs

Bjørn Steinar met naast zich de beide president van de Rotaryclubs

En wat is zo’n avond zonder een quiz: circa 20 vragen over alleen maar kabeljauw moesten we in groepjes beantwoorden. Het werd dus een zeer gevarieerde avond en tegen 23.00 uur was het zo’n beetje afgelopen. De kans is zeer groot dat we de torskeavond volgend jaar ook weer samen organiseren want het viel zeer in de smaak.

Janet