28/10: De val van Mannen

2014

Mannen

Mannen

Momenteel wachten we op de val van Mannen. Mannen („De man“) is een bergwand op 1,5 uur rijden van ons vandaan, in hetzelfde dal als Trollveggen. Al sinds vele jaren wordt deze bergwand bewaakt, omdat die langzaam maar zeker naar beneden glijdt en een enorme steenlawine zal veroorzaken. Vorige week woensdag zijn de mensen in het dal geëvacueerd omdat men door de metingen kon zien dat er meer beweging was dan normaal het geval is: per dag gleed de wand 7 cm. De afgelopen nacht alleen al 8 cm. De laatste uren gaat het zelfs met rond 2-3 cm. Vandaag kon men een 15 seconden lange steenval horen.

De bergwand waar het om gaat, die naar beneden kan vallen

De bergwand waar het om gaat, die naar beneden kan vallen

We volgen het nieuws op de voet momenteel omdat de geologen verwachten dat Mannen vanavond tussen 20 en 21 uur zijn definitieve knieval moet toegeven. De massale regenval bevordert dit proces. De massa die dan naar beneden zal donderen zal een steenlawine van 120.000 m³ veroorzaken (120.000 vrachtwagens vol).

De gevolgen van de steenlawine

De gevolgen van de steenlawine

De Raumabanen (spoorlijn van Åndalsnes naar Dombås) is reeds afgesloten. De weg nog niet maar dat zal gebeuren als de steenlawine gevallen is.

Op deze link volgen we het live, maar over een  aantal uren is het donker en dan is het niet meer te zien.

Janet

Een gedachte over “28/10: De val van Mannen

  1. Jennie

    Oef, wat spannend en indrukwekkend. De bergwand hangt nog of is hij reeds verschoven?
    En… veel plezier samen met S en N! We kijken uit naar de weblogs.
    Liefs

Reacties plaatsen niet mogelijk.