18-19/10: Groene inspiratie

18-19/10: Groene inspiratie

2014

Bij Stortinget

Bij Stortinget

Dit weekend zijn Gert en ik naar Oslo geweest. De Senterparti had samen met Senterungdom (jongerenafdeling van de Senterparti) een conferentie georganiseerd met het thema „Grønn inspirasjon“ (Groene inspiratie).

Eidsvollsalen

Eidsvollsalen

Degenen die wilden kregen eerst een rondleiding door Stortinget, zeg maar het Parlement, van Noorwegen. Dat was erg interessant.

Tweede kamer met achter de Prseidentstoel het bekende schilderij van de Eidsvollmannen

Tweede kamer met achter de Prseidentstoel het bekende schilderij van de Eidsvollmannen

We kwamen in de eerste en tweede kamer en diverse zalen in het gebouw.

Ruimte waar de pers de politici kan interviewen (goed licht)

Ruimte waar de pers de politici kan interviewen (goed licht)

Van het 200-jarig jubileum van de noorse grondwet was een deel van het gebouw ingericht als museum. Daar was een overzicht van alle mannen uit vrijwel geheel Noorwegen die destijds aanwezig waren en de grondwet ondertekend hebben.

Overzicht Eidsvollmannen

Overzicht Eidsvollmannen

Omdat men toen nog geen internet en post had zoals tegenwoordig werden de meest noordelijke provincies niet op tijd bereikt en konden die mensen ook nie top tijd aanwerzig zijn in Eidsvoll, waar de grondwet opgesteld zou worden.

05

Vanuit Ørskog was er ook iemand uitgezonden: E.O. Walbøe. Momenteel is men bezig of er geen standbeeld van hem opgesteld moet worden in de gemeente.

Voordracht van Liv Signe Navarsete

Voordracht van Liv Signe Navarsete

De dagen waren verder erg interessant. Diverse voordrachten werden gehouden door diverse verschillende bekende politici van de partij: Liv Signe Navarsete de voormalige leider van de partij en Anne Beate Tvinnereim, de 2e leidende plaatsvervanger van de partij.

Anne Beate Tvinnereim

Anne Beate Tvinnereim

Zeer veel onderwerpen werden belicht: milieu, gevolgen van toenemende globalisering, armoede in de wereld, veilig en gezonde productie van eten, gezondheidszorg, vrouwenonderdukking en geweld, gelijkstelling van vrouwen en mannen, de rol van vrouwen in de politiek, voordracht van Aisha Naz Bhatti, de eerste kandidaat van de Senterparti in Oslo voor de gemeentelijke verkiezingen (familie komt oorspronkelijk uit Pakistan), en veel meer.

Aisha Naz Bhatti

Aisha Naz Bhatti

Heel erg interessant en vooral inspirerend om samen met „gelijkgezinden“ te praten over allerlei onderwerpen die ons allemaal aangaan en bezig houden.

Zaterdagavond zijn we met een aantal gaan eten bij een palestijns restaurant. Dat was echt superlekker. Is men eens in Oslo bezoek dan Habibi.

Zondag zijn we weer terug gereisd. Eénmaal door de zekerheidscontrole kwam ik er plots achter dat ik iets in mijn tas had waar ik me niet bewust van was:

20

Ik weet ook niet hoelang ik deze in mijn handtas heb maar ik ontdekte die pas toen ik op zoek was naar één van mijn vele lippenstiften. Het voorwerp werd niet ontdekt bij de controles op de diverse heen- en weervluchten die ik de laatste tijd gemaakt heb; niet in Oslo, Ålesund en Amsterdam. Heeft de zekerheidsconrole dan eigenlijk wel zin??

film

‚s Avonds zijn we naar de film geweest: The Hundred-Foot Journey. Prachtige feelgood movie! En hiermee sloten we het weekend weer af.

Janet