18-20/7: Jønsbu en Vatbotthornet

2014

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Tussen de vakanties door nog een bezoek aan Jønsbu. Heerlijk om er weer te zijn. En het was supermooi weer! De dagen ervoor heeft het heel veel geregend. Dat was opzich geen overbodige luxe want het is erg droog geweest.

Zaterdag heb ik een wandeling gemaakt. Dit keer naar de bergtoppen aan de andere zijde van Jolgrøhornet: Vatbotthornet, Mehornet en Storhornet. Op Vatbotthornet (1205 meter) zijn we samen wel eens geweest, maar doorlopen naar de volgende top heb ik niet eerder gedaan. Mijn gedachte nu was om een rondwandeling te maken: verder afdalen vanaf Mehornet en het Fjelladal in waar Fjelladalshytta ligt. Zo gezegd zo gedaan.

Het zadel door

Het zadel door

Eerst tussen de toppen Kopphornet (980 meter) en Heihornet (1033 meter) door, langs de rivier Storgrova. Op een hoger gelegen punt had ik een prachtig uitzicht op het dal waar wij altijd doorrijden als we naar Jønsbu gaan. Daar zag ik ook Vatbotthornet en Mehornet  al liggen en heb daar een koffiepauze ingelast.

02

Verder omhoog. Ik zag op een gegeven moment iemand achter mij lopen die over Heihornet gegaan was, maar ik heb er niet op gewacht, zij was te ver weg. Heb mijn eigen tempo gelopen en dacht dat ik haar wel op de top zou ontmoeten. Dat gebeurde ook: het was een poolse jonge vrouw die in Stordal een zomerbaantje had.

05

Jolgrøhornet

Jolgrøhornet

Fjelladalen met de hut, deel van Stordal en Storfjorden

Fjelladalen met de hut, deel van Stordal en Storfjorden

IMG_2481

Vanaf de top met zijn mooie hoge varden hadden we een geweldig uitzicht: Jolgrøhornet, Fjelladalen, deel van Stordal en ook naar Vallanykjen waar ik vorige week op ben geweest.

De poolse vrouw liep dezelfde route terug; ik ging door naar Storhornet (1181 meter).

Vatbotthornet gezien vanaf Storhornet. Mehornet in het midden.

Vatbotthornet gezien vanaf Storhornet. Mehornet in het midden.

Daar daalde ik verder af (was enigszins stijl) en had aan de bergrand een geweldig uitzicht op Stordal.

Stordal. Ons kantoor aan de fjord zie ik ook :-)

Stordal. Ons kantoor aan de fjord zie ik ook 🙂

Van daar verder afgedaald (door veel bosjes en stuiken!) en kwam ik uiteindelijk bij Fjelladalshytta uit waar ik ook een mooi uitzicht had op de twee bergtoppen waar ik vanaf was gekomen.

Storhorent links en Vatbotthornet rechts

Storhorent links en Vatbotthornet rechts

Bij de hut even gepauzeerd en toen het dal in omhoog naar het bergzadel Ringsetkloven, waar ik al vele keren eerder ben geweest. Het uitzicht blijft geweldig!

Ringsetklovet

Ringsetkloven

Ik ben al met al 6,5 uur op pad geweest, wat uiteraard werd afgesloten met een plons in de rivier; nu eens op een ander plekje. Het water was heerlijk verfrissend en absoluut niet koud!

Verfrissend bad in de rivier

Verfrissend bad in de rivier

Hierna terug naar de hut. Onderweg kwam ik nog prachtige zonnedauw tegen en de eerste bosbessen hangen al weer aan de struikjes! Dat is vroeg dit jaar.

Zonnedauw

Zonnedauw

IMG_2506

Gert was de maaltijd al aan het voorbereiden: we gingen barbecuen. Lekker!

IMG_2507

Het werd een gezellige avond buiten. Tot zeker kwart voor tien konden we buiten zitten. Toen was het tijd voor de buurman om de generator aan te zetten en zijn we vanwege het geluid naar binnen „gevlucht“. We zijn blij dat het merendeel van de hutteneigenaar stroom aan laten leggen. Dat bespaart veel herrie. Een bedrijf is nu al bezig met de aanleg ervan. Wij houden het primitief en kiezen niet voor electra.

Zondagmiddag naar huis en toen we thuiskwamen was het in de schaduw nog rond de 30 graden. Binnen was het eigenlijk veel fijner om te vertoeven. We hebben ons verder ook voorbereidt op de vakantie die morgen begint. De rugzak is nagenoeg gepakt.

Dit moet allemaal in de rugzak

Dit moet allemaal in de rugzak

De eerste weken zijn er weinig hutten met een etensvoorraad dus we moeten voor de eerste twee weken het nodige eten meenemen. Gert heeft het gras gemaaid en ik heb wat wasjes gedraaid en onkruid gewied. En dan zien we wel hoe die er bij ligt als we tuis komen. Ik ben best blij met mijn tuintje. Staat er goed bij, maar ik weet dat veel groente in Nederland al lang geoogst is. Hier loopt het allemaal een klein beetje achter 🙁

Mijn groentetuintje

Mijn groentetuintje

Janet

Een gedachte over “18-20/7: Jønsbu en Vatbotthornet

  1. Jennie

    Ik vind at je groentetuin er prachtig bijligt. Je hebt nog veel lekkers in het verschiet zo.
    Fijne wandelingen, kom goed terug!

Reacties plaatsen niet mogelijk.