27/11: Eerste sneeuw en Advent

2016

Het is altijd weer spannend als de eerste sneeuw valt en dat was dit jaar op 27 november. Van de voorgaande jaren kun je in dit overzicht zien. Hier het volledige overzicht:

2015: 20 november
2014: 7 december
2013: 19 november
2012: 25 oktober
2011: geen exacte datum maar het was eind november
2010: 20 oktober
2009: 2 oktober
2008: 5 oktober
2007: 6 november

Op deze eerste advent kwam het wel mooi van pas omdat de kerstboom hier in Noorwegen dan wordt aangestoken en de kersttijd echt ingeluidt wordt. In de winkel heb ik de kerstboom zaterdag al opgezet.

    

Maar helaas bleef de sneeuw vandaag niet liggen.

In het dorpshuis worden er op deze dag verschillende activiteiten gehouden. Onder andere speelt het schoolkorps, worden er loten verkocht en ook ons koor Ørskogkoret werd gevraagd een aantal kerstliederen ten gehore te brengen.

Ook wordt elk jaar de „Ørskog Kulturpris“ (cultuurprijs) uitgedeeld. Deze wordt uitgereikt aan een persoon die veel voor de plaatselijke gemeenschap betekent heeft het laatste jaar. Omdat de burgemeester ziek was en de loco-burgemeester ook niet kon, had de gemeente gevraagd of ik die prijs uit wilde reiken. Uiteraard wilde ik dat graag.

Dit was het eind van het middagprogramma en gingen we naar buiten naar de grote dennenboom in het centrum van het dorp. Die dient als kerstboom waar lampjes in strengen hangen en die altijd op 1e advent wordt aangestoken. Dat gebeurd elk jaar om 17.00 uur. Het schoolkorps speelt eerst en er wordt een speech gehouden door de burgemeester van de jeugd-gemeenteraad. Ook dit alles werd door mij aangekondigd. En als de kerstboomlampjes aangestoken worden dan gaat er altijd een geluid van „Ah!“ en „Oh!“ door het publiek. Er wordt gezegd dat de kerstboom in Ørskog de grootste in Europa is die nog met wortels in de grond staat.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *