6/11: Zondag thuis

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

De weekenden worden soms „geamputeerd“ doordat ik/we de zaterdagen in de winkel zijn. We zijn op zondagen geregeld in de hut of hebben andere verplichtingen op de zondagen. Daarom was het fijn om thuis een aantal dingen te doen die ik al langer wilde doen. Maar eerst uitslapen. Daarna heb ik hard gelopen, op een beetje sneeuw en het was behoorlijk koud (!).

De winter is nu ingetreden met hier en daar enorm veel sneeuw en extreem lage temperaturen. In de plaats Røros in het oosten van Noorwegen was de temperatuur vanochtend vroeg -25 graden. De laagst gemeten temperatuur was i Folldal: -33,5. Bij ons aan de westkust was het vanmorgen rond de -8 graden. En in tegenstelling tot het oosten van Noorwegen is er hier nog nauwelijks sneeuw gevallen.

dsc_0081      dsc_0082

Gert heeft weer zuurkool gemaakt; van ongeveer 10 kolen. Hij kon ondanks de kou toch buiten in de zon aan het schaven, zouten en stampen gaan. Op z’n vroegst kunnen we er over vier weken van eten. Nam!

dsc_0083     dsc_0084

Ik heb in de tuin één van de twee kompostbakken leeggemaakt, de kompost ondergedekt onder zeil omdat de grond hard bevroren was, de dode bladeren van alle hosta’s naast het huis weggehaald en in de lege compost gedaan.

‚s Middags zijn we naar de kunsttentoonstelling in het dorpshuis geweest en hebben een schilderij van Laila Matistorpet gekocht. Zij is amateurschilder, maar ze maakt mooie dingen en dit schilderij vonden we prachtig.

klaprozen

Nu hangt het op de slaapkamer en als we wakker worden kijken we uit op een veld met klaprozen.

Janet