18-19/9: Netwerken via HANEN

2018

Stolt Mat is aangesloten bij HANEN (De Haan), een organisatie/netwerk voor bedrijven die activiteiten aanbieden met betrekking tot plattelandstoerisme en landbouw. HANEN wijst de weg naar de „Parels in Noorwegen“. Je kan daarvoor een app downloaden waarbij alle HANEN-bedrijven in heel Noorwegen getoond worden.

Logo HANEN

Een paar keer per jaar komen we bij elkaar om dingen met elkaar beter te leren kennen en zaken te bespreken. Bij tourbeurt bezoeken we dan een deel van de provincie. Dit keer gingen we naar Geiranger waar diverse leden een bedrijf gevestigd hebben en die we allemaal zouden bezoeken.

Quirien haalde me op en vlak voordat we Geiranger inreden stopten we uiteraard even bij “Ørnesvingen” (De adelaarsbocht), waar je een mooi uitzicht over de Geirangerfjord en Geiranger hebt.

We overnachten op Westerås boerderij, een bedrijf wat overnachting aanbiedt en een restuarant heeft. deze boerderij is in de winter dicht omdat die vlak onder een berg ligt en al een aantal keren bijna door een sneeuwlawine is geraakt. Op de boerderij hieronder zie je waar de boerderij ligt.

Tijdens dergelijke dagen worden er ook allerlei activiteiten gedaan. Dit keer huurden we kleine electrische auto-tjes waarmee we de Dalsnibba opreden. Dalsnibba is 1500 mtr hoog en is Europa’s hoogste fjorduitzicht die via een weg te bereiken is.

Dalsnibba. Foto van “Dalsnibba Geiranger”

Iedereen kon een autotje besturen. In de auto zat een GPS en onderweg werd er onderweg informatie gegeven over de bijzonderheden die te zien waren. Ontzettend leuk.

Instructies ontvangen
Geen raampjes dus warm kleden

We kwamen langs bijzondere plekjes, zoals bergboerderijen en Djupvatnet.

Vanaf Dalsnibba heb je een prachtig uitzicht.

Het plateau is redelijk nieuw aangelegd en ze hebben het extra spannend gemaakt door een rooster te laten “zweven”, waardoor je diep naar beneden langs de bergwand kunt kijken.

Na een bezoek en rondleiding in het souvenierwinkeltje reden we weer terug naar Geiranger. Onderweg stopte ik op een aantal punten om nog foto’s te maken.

In deze huisjes werd vroeger turf gelegd wat over besneeuwde wegen werd gestrooid zodat de sneeuw eerder smolt (opname warme zonnestralen).

Bij “Knutepunktet” reden we over het “knooppunt” heen. Dit was voor die tijd een aardig stukje wegenbouw omdat de weg in een “knoop” gebouwd is: vi een brug rij je uiteindelijk onder de brug weer door.

Links de nieuwe weg; rechts de oude.

Ook bij het uitzichtspunt nabij Geiranger stopten we even.

De volgende dag begon met een boottocht op de Geirangerfjord maar daar heb ik helaas geen foto van. De lunch nuttigden we weer bij een ander bedrijf waarna we huiswaarts gingen. Ik zou eerst met een speciale boot naar Sjøholt terug gaan maar er was erg veel wind en het bleek dat de boot niet aan de kade in Sjøholt kon leggen. Daarom reed ik weer met Quirien mee die me in Liabygda afzette. Gert haalde me daar weer op vanaf zijn werk. En zo was de cirkel weer rond. Het waren een paar nuttige dagen in Geiranger!

Janet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *