12-16/4: Vergaderingen en vrije tijd

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

In deze periode heb ik nodige (politieke) vergaderingen gehad. Donderdag 12 april had ik vergadering van „Fellesnemnda“ (tijdelijke gemeenteraad van de vijf gemeenten die gaan fuseren). Dat was op Sandøy waar we met de boot over moesten. Ik reed met iemand mee, maar het is altijd een heel gereis. Omdat de vergadering de hele dag duurde zat Gert in de winkel.

Aan het eind van de middag had ik een vergadering op de vrijwilligerscentrale. Binnenkort wordt de jaarlijkse „strandryddedag“ georganiseerd: zoveel mogelijk aangespoeld vuilnis van de kustlijn van Ørskog zal opgeruimd worden door vrijwilligers. Alle rotzooi wat niet in fjord en zee hoort zal opgeraapt en verzameld worden. Gunnhild van de vrijwilligerscentrale organiseert dit en deelt taken uit. Van verschillende organisaties die zich hebben gemeldt was een contactpersoon aanwezig. Ik ben contactpersoon van onze Rotaryclub en zal de leden van de Rotary verder informeren.

    

Er kwamen 10 personen. Gunnhild informeerde wat er van ons verwacht werd. Zij liet ook zien wat zij gedurende 5 minuten op het strand in het centrum van Sjøholt gevonden had: zoveel troep wat niet in de zee hoort.

Er staat ons een grote taak te wachten. Ik zal meer over de dag schrijven als die geweest is. Maar als iedereen 1 stuk rotzooi per dag opraapt (net zo belangrijk als “an apple a day…”). Dank je Jennie! 😉

Na deze bijeenkomst had ik een vergadering van de politieke partij. De afzonderlijke partijen in de gemeenten die gaan fuseren zijn inmiddels bezig met het samenvoegen van één gezamelijke partij. Zo ook onze partij, Senterparti. In de toekomst zullen we Ålesund Senterparti gaan heten en valt Ørskog Senterparti weg.

Vrijdag 13 april (ja, ja) begon de dag met een vergadering in Ålesund. Ik ben gekozen in een groep die gaat werken aan het maken van een nieuw gemeentewapen, want de vijf gemeenten die gaan fuseren zullen gezamelijk één gemeentewapen hebben. Dit zijn de huidige gemeentewapens:

Daarnaast hebben we ook de taak om een nieuwe burgemeestersketen te ontwerpen, want ook de huidige burgemeestersketens zullen komen te vervallen. Er zal nog veel water door de Rijn moeten gaan eer dit allemaal op z’n plek is, want het wapen en de ketting ligt toch allemaal zeer gevoelig. Met name Ålesund wil niet graag afstand doen van haar wapen. Ik vind dat er een geheel nieuwe moeten komen. Uiteindelijk worden we één nieuwe gemeente en moet er op alle gebied een nieuwe doorstart gemaakt worden. Dat betekent dat het „oude“ losgelaten moet worden en juist dat is niet echt gemakkelijk voor velen.

‘s Avonds gingen we naar het theater waar ik eerder al over schreef

Zaterdag 14 april heb ik het grootste deel van de dag in de winkel gezeten. ‘s Middags ging ik naar het 80-jarig jubileumsfeest van Ørskog Bygdekvinnelag, zeg maar de plaatselijke vrouwenvereniging. Het duurde niet lang maar het was een mooi feest wat afgesloten werd met een uitgebreide maaltijd.

We hadden vrijdag een brief gekregen van Jennie die Gert ’s avonds aan me heeft voorgelezen.

Zondag 15 april verbleven we thuis. We hebben allerlei klussen in de tuin gedaan. Gert had eerder al voor het eerst gras gemaaid en hij heeft het gras bij elkaar geharkt.

    

Hij heeft ook de oude houtvoorraadopslag aangepast. De vlonders die er lagen heeft hij verlaagd zodat de drie containers er onder kunnen.

Maar daarvoor moest eerst veel aarde worden weggehaald. Dat ging de groentetuin in.

Daar heb ik kleine preistengels verwijderd die ik vorig jaar gezaaid had en de hele winter onder de sneeuw lagen.

Het waren er heel veel en ze waren klein, maar ik heb ze allemaal schoongemaakt en Gert heeft er ‘s avonds een lekker vissoep met prei uit eigen tuin gemaakt. Lekker.

Na het eten ben ik nog een eindje gaan lopen. Toen in in het centrum kwam zag ik daar de brandweerauto staan. Wat doet die daar?

Het bleek dat de brandweermannen de parkeerplaats aan het schoonspuiten waren. Het is de afgelopen winter koud geweest wat tot veel gladheid zorgde. Daardoor is er meer dan normaal grint gestrooid. De sneeuw smelt maar het gruis blijft liggen. Super-kerels die er voor zorgen dat de parkeerplaats er weer supermooi uitziet (en de klanten geen grint meer de winkel innemen).

Ik ben naar Hestvika gelopen. Heerlijk. Mooie blik op Sjøholt.

Onderweg zie ik op de berken in de laan bij de kerk ronde aluminium plaatjes zitten. Ik verneem later dat deze door zijn geregistreerd. Waarom dat weet ik niet.

Op de terugweg heb ik rotzooi opgeraapt langs de kant van de weg en in een plastic zak gedaan die ik bij Hestvika gevonden heb. Ik kwam onderweg een paar kennissen tegen die een foto van me maakten 🙂

Maandag 16 april stond er een artikel in de krant van de burgemeester. Hij schreef over het bezoek van de verschillende burgemeester uit de regio die Ørskog bezocht hebben op 16 maart waarbij ook een bezoek aan Stolt Mat werd gebracht.

En er stond de foto bij die ik gemaakt had van de groep, voor de winkel. Leuk! Alle reclame is goede reclame.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *