30/1: Film „Laatste recept“

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

In de bioscoop was vanavond een thema-avond, georganiseerd door de ioscoop en de vrijwilligerscentrale. De film „Siste resept“ (Laatste recept) van de filmmaker Erik Poppe werd getoond over Per Fugelli.

Per Fugelli (arts en een geëngageerd maatschappij-debatant) werd de laatste zes maanden op de voet gevolgd door filmmaker Erik Poppe. Het resultaat is een zeer persoonlijk, humoristisch portret. Een film om over na te denken.
Fugelli stond bekend om zijn humanisme, zijn humor, zijn sociale betrokkenheid en zijn openheid over de dood, wat ook tot uiting komt in de film.
Fugelli vocht tegen moralisme, lichaamsdruk, de prestatiegemeenschap en vijandigheid ten opzichte van immigratie. Hij stond nooit stil, was net zo bezorgd over de maatschappij als de zwakheden van het lichaam. “We zijn allemaal geboren met vlekken en fouten”.

Per Fugelli, ook bekend omdat hij altijd vlinderdasjes droeg, was een man die doorgaans door het noorse volk op handen werd gedragen. Zijn manier om tegen sommige politici te vechten was daar ook een reden toe. Per Fugelli schreef bijna vijftig boeken, talloze krantencommentaren en hij ontving een aantal onderscheidingen. De “vrije woord”-prijs uit 2013 was zijn belangrijkste erkenning.

Ondanks het doodsdom wat boven zijn hoofd hing, behield Per tot het laatste toe zijn humor, krasse kritieken en zachte uitdrukkingen. Het was werkelijk een geweldige film en documentaire. Een film waar de nadruk nie top de dood gelegd moet worden maar op het leven wat geëerd en gevierd moet worden.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *