27-29/1: Jønsbu

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

Een lang weekend naar Jønsbu. Weer eens even kijken hoe het er allemaal bij staat. We zijn zaterdag na het sluiten van de winkel vertrokken. Met hoofdlampjes op en sneeuwschoenen gingen we omhoog naar de hut. Het was rond 0 graden C in Jønsbu dus we begonnen eerst met het aanmaken van de houtkachels. De waterkraan zat ver onder de sneeuw dus werd er sneeuw in de grote pan op de kachel gedaan om toch aan water te komen. We konden zien dat op het dak van Jønsbu wel weer sneeuw is komen te liggen maar niet zoveel dat het dak weer geruimd moet worden.

De volgende dag was het prachtig mooi weer: de zon scheen fel. Dat is ook goed voor het zonnepaneel en de batterij. Het pad naar het buitentoilet moest wel weer sneeuwvrij worden gemaakt. Daar heb ik voor gezorgd.

Ik heb ook een begin gemaakt met het vrijmaken van het deksel van de hoofdkraan van de waterleiding. Maar het deksel was helemaal vast gevroren. Die heeft Gert los weten te wrikken. Maar de leiding was bevroren dus we hadden uiteindelijk toch geen water. Dan maar sneeuw blijven smelten. Daar hebben we uiteindelijk genoeg van.

Gert heeft het bankje onder het raam sneeuwvrij gemaakt.

     

Daar hebben we in de zon en uit de wind een lekker kopje koffie kunnen drinken.

Onderwijl telden we de vogels die op het vogelhuisje afkwamen. Het is de internationale vogelteldag. We hebben hier altijd veel vogels, zoals matkopjes en koolmeesjes, maar dit keer viel het wat tegen ook al fladderen er hee wat vogels rond. Maar vanuit onze „zitkuil“ hadden we een mooi uitzicht op het vogelhuisje, nadat we de top van de sneeuwbult weggeschept hadden.

Nadat we een tijd buiten gezeten hadden werd het toch koud in de kuil en zijn we naar binnen gegaan. Gert probeerde wafels te bakken op een oud gietijzeren wafelijzer, maar helaas: het baksel zette zich vast aan het ijzer en werd het een compleet mislukte wafel. Toen heeft hij er een soort pannenkoekjes van gebakken in een gewone koekepan.

Hierna maakten we een tocht met de sneeuwschoenen.Gert in zijn nieuwe jas 🙂

Door de grote hoeveelheid sneeuw was het niet altijd eenvoudig om er door te komen en werd het ook niet een al te lange tocht. Desalnittemin blijft het altijd weer mooi om grappige dingen tegen te komen, zoals deze grote elvenbank. Als je dit nader in ogenschouw neemt is het toch erg vernuftig opgebouwd.

     

Bij thuiskomst heb ik warme chocolademelk gemaakt terwijl Gert een douche buiten nam (terwijl het licht sneeuwde).

De volgende dag stond Gert vroeg op en ging hij vanuit Jønsbu naar zijn werk in Stranda. Ik heb daarna wel weer geslapen maar toch niet zo heel lang. Omdat Gert me ‘s middags op zou halen na zijn werk heb ik Jønsbu al wat opgeruimd en schoongemaakt.

In de middag heb ik nog een sneeuwwandeling gemaakt. Er was die nacht verse sneeuw gevallen, en ondanks dat het zwaar lopen was ben ik naar Ringsetseter gelopen.

Op de bomen lag veel sneeuw.

     

De brug over de rivier is bijna niet te zien. Er ligt zeker 1,5 – 2 meter sneeuw op.

  

De wegwijzerbordjes zijn helemaal niet te zien. De hutten bij Ringsetseter liggen ook goed verscholen in de sneeuw en op de daken ligt ook de nodige hoeveelheid.

     

„Trollhytta“ bij Ringsetseter is bijna niet binnen te komen.

     

Er ligt een hoge bult met sneeuw voor de deur.

Ik kan er komen door tussen de hutten- en sneeuwwand te lopen.

Leuk uitzicht vanuit de hutdeur.

Hierna loop ik weer terug naar Jønsbu en pak alle spullen bij elkaar. Ik zorg ervoor dat ik op tijd beneden aan de weg sta, waar Gert me weer oppikt.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *