8+9/1: Cursus van HANEN

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

Net als vorig jaar werd er ook dit jaar weer een vergadering van HANEN georganiseerd. Het is een samenkomst van de leden van HANEN in onze provincie, waar je elkaar weer beter leert kennen en nieuwe dingen kunt leren. Het werd dit keer op Averøy georganiseerd.

Ik nam de ferry van Vestnes naar Molde. In Molde had ik eerst een afspraak met een nederlander die kaas maakt. Van hem heb ik nieuwe producten afgenomen: een type jonge en oude Gouda-kaas en appelstroop.

Mmm, lekker. Hierna doorgereden naar Averøy, waar ik ook over de Atlanterhavsweg ben gereden. Spectaculaire brug en weg.

De bijeenkomst werd gehouden bij Quirien, een nederlandse die samen met haar noorse man Bjartmans Favorittkro runt. Er hadden zich 18 leden opgegeven. Er waren diverse sprekers waaronder een aantal personen van de provincie die informatie gaven over hetgeen de provincie aan kan bieden aan mensen die zich richten op speciaal eten en toerisme. Ook werden we ingelicht over het maken van filmpjes op Facebook.

Vervolgens kwam er een dame binnen in kleding uit de jaren 1920.

Zij zou onderdeel zijn van een speciale avond, namelijk een moordmysterie. Er zou die avond tijdens het eten namelijk een „moord“ plaatsvinden en wij moesten onderling uitvinden wie de moordenaar was.

Iedereen kreeg door de vrouw (hoofdrolspeelster en schrijfster van moordseries) vantevoren een rol toebedeeld met bijbehorend attribut (een hoedje, een sjaal, een ketting). Op een papiertje kreeg iedereen een persoonlijke rolomschrijving. Vervolgens gingen we een etage hoger waar de tafel gedekt was en waar een tafelschikking was gemaakt. Het voert hier allemaal te ver om alles te vermelden, maar ik kreeg de rol van een jonge vrouw die haar ouders verloren had door een moord. Ik was ook de goede vriendin was van de vrouw die vermoord werd die avond.

Toen ik mijn plaats zocht kreeg ik door de vrouw ongezien een briefje in mijn handen gedrukt. Daarop stond dat ik de moordenaar was. Niet van één moord; nee, zelfs van drie (mijn beste vriendin, de hoofdrolspeelster en de voorzitster van de fanclub van de hoofdrolspeelster zouden die avond vermoord worden). Tja, hoe speel je dan zo’n rol? Maar goed, ik probeerde mijn rol zo goed en zo kwaad als het ging te vervullen. Enerzijds door veel verdriet te tonen over het verlies van haar ouders en daardoor medelijden te wekken bij de andere gasten; anderzijds door zo onopvallend mogelijk aanwezig te zijn.

Tijdens het eten ontstonden er allerlei discussies en de rollen van de anderen werden ook steeds duidelijker. Aan het eind van de maaltijd trok de hoofdrolspeelster zich terug en deelde ze de groep in tweeën. Daarmee was eigenlijk het toneelspel afgelopen. Ze deelde een papier uit en moesten we een aantal vragen beantwoorden: wie had het mooiste kostuum, wie was de moordenaar en wie speelde het best zijn/haar rol. Na veel heen en weer gediscussieer kwam men erachter dat ik de moordenaar moest zijn. En men vond ook dat ik de beste rol speelde.

Het wordt een andersoort avond waar je niet alleen maar over je werk praat. Ik vond het een leuke avond. De vrouw had dit soort avonden als werk; ze leeft ervan. Ze schrijft alle rollen zelf en is dus in te huren. Grappig.

Na het eten reden we naar de overnachtingsplek. Ik heb goed geslapen. De volgende ochtend reden we naar de Atlanterhavsweg waar we in de kiosk zouden ontbijten. Het was mooi weer; de zon kwam net op. Na het ontbijt liepen we een rondje om de berg heen, vlak langs het water.

    

Hier is een pad aangelegd wat deels in de rotsen bevestigd is. Een mooi pad die voor iedereen goed te doen is. En vandaar had je een mooi uitzicht over de zee en de Atlanterhavsweg.

    

Hier hebben we een groepsfoto gemaakt.

En de brug blijft spectaculair om te zien.

    

Vervolgens reden we naar Derinngarden, een boerderij met kaasmakerij. Ik heb kaas van Othild in de winkel. We kregen proeverijtjes van alle kazen. Lekker. Ik had ook kaas besteld en die kon ik gelijk meenemen.

    

Hierna door naar Halås Gardsutsalg, waar we de lunch geserveerd kregen. Ann maakt allerlei kruidenmengsels, jammetjes en sappen. Ook deze producten heb ik in de winkel. En heb ik mijn bestelling mee kunnen nemen.

Na het volladen van de autoreed ik weer naar huis. Ik kon in Molde nog net de ferry halen.

De producten heb ik in de winkel neergezet en ben toen gelijk doorgereden naar Stranda waar Gert op me wachtte omdat we ‘s avonds bij Gerald zouden gaan eten. Het was lang geleden dat we hem gesproken hebben. Het wird een gezellige avond. Om 21.30 namen we de ferry weer en waren rond half 11 weer thuis.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *