5-7/1: Nieuwjaarsfeest Chefs diner

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

Herinnert u zich deze nog?  Een dergelijk concept deed zich ook voor op Klippfiskakedemiet in Ålesund, op de bovenverdieping van het aquarium. Gert en ik hadden ons al een tijd geleden opgegeven. We vroegen Hilde en Stig of zij ook zin hadden om mee te gaan, en dat hadden ze! We spraken af dat we bij hen zouden kunnen overnachten. Dat ging op het laatst echter niet door omdat ik de nacht ervoor een blaasontsteking kreeg. Ik voelde me niet ziek maar moest wel naar de huisarts om een antibioticakuur te halen. Daarom wilde ik het liefst thuis slapen. Omdat ik geen alcohol wilde drinken kon ik ons ‘s nachts weer naar huis rijden.

Vier welbekende noorse koks (Nils-Henning Nesje, Preben Moen, Gunnar Nagel-Dahl en Torstein Hatlevik) hadden een geweldig menu samengesteld. Veel producten en ingrediënten hadden ze zeer plaatselijk gekocht of in de nabijheid gevonden. Er waren rond de 70 – 80 mensen aanwezig, dus dat was een fikse voorbereiding.

Er stonden allemaal ronde tafels waar 8 personen per tafel aan konden schuiven. Wij kwamen bij twee andere stellen te zitten, waaronder een echtpaar uit Ålesund en een echtpaar uit Molde die weer vrienden van elkaar waren. De man van het stel uit Molde was ook een nederlander. En dat we uitgerekend dan bij elkaar aan tafel kwamen zitten… We hadden het onderling erg naar de zin met elkaar.

Hilde heeft alle foto’s gemaakt. Hier komt het menu.

Bij aanvang kregen we welkomstdrankje wat „Buskegin“ (struik-gin) heette, omdat er een klein takje van een jeneverbesstruik in het glas zat.

1. Aan tafel werd het eerste gerecht geserveerd: gedroogd hertenvlees wat vervolgens gestoomd is.

2. Rauwgemarineerde garnaal met zure room

3. Venkelbouillon met versgeplukte zeeslakjes. We kregen vooraf een paperclip die we om moesten buigen en waarmee we het slakje uit zijn schelp moesten plukken.

    

4. Gezouten schelvis op een bedje van zeewier-spaghetti en komkommerjuice.

    

Het eten werd allemaal vrij snel achter elkaar geserveerd, maar tussendoor was er voldoende tijd om met elkaar te praten.

     

5. Schelpdierkoekje met gezoete zeewier en sneeuwkrab (geen foto). Eén van de kokken droeg tussendoor ook nog een zelfgemaakt gedicht voor, wat “kos kos” heette. Kos is een afkorting van “koselig” wat zoiets betekent als “gezellig”. Kos spreek je uit als Koos, en dan wordt het al snel “cous cous”, een ingredient wat in het volgende gerecht werd geserveerd: 6. Walvisbiefstuk met couscous van bloemkool

Het volgende gerecht werd al weer gemaakt op een groot aanrecht bij onze tafel in de buurt.

7. Hertenvleestartaar met creme-eidooier, kappertjes en lenteuitjes.

     

Niet alleen de gerechten werden door Holde gefotografeerd.

Hierna kwam er een heel bijzonder gerecht. De kok vertelde dat een heilbot op een bakplaat werd gelegd die vervolgens met zout en stijfopgeklopt eiwit bedekt werd en bij een temperatuur van max 59 graden in de oven vele uren gebakken wordt. Het was voor de koks ook een experiment en ze hadden het nog nooit eerder gedaan. Dat was dus spannend.

Het eiwit met zout werd eerst van de vis verwijderd.

Het kwam er toen zo tevoorschijn:

Dit ziet er goed uit en ook de kok was zichtbaar tevreden 🙂

Daar moesten uiteraard de andere koks ook van genieten.

Dus dit werd gerecht nummer 8: Zoutgebakken heilbot met schelpdierhollandaise en eetbare bloem (viool).

     

9. Kabeljauw met zeeftruffelmelk en groene erwtenpuree

10. Stokvisbrandade met flatbrød

     

11. Keelverfrisser (slush) van duindoornbessen

Stig en ik hebben er plezier in (en de anderen uiteraard ook!).

12. Ossenstaartterrine met knolgroenten, boekweit en portvinegrette zonder port

13. Zeeduivel met bloemkoolpure die zwemt in ossenboullion (geen foto).

14. Beef Wellington met gebakken sjalot, bietenmix en rodewijnsaus

     

15. Supergoede kazen, vergezeld met wortelmarmelade gemaakt van wortels met schoonheidsfoutjes van het eiland Smøla

16. Chocoladesoep met kleine gegrilde marshmallows (geen foto).

Het menu werd vergezeld met diverse wijnen, waaronder een italiaanse Barbera d’Alba en een Franse Michelot Pinot Noir uit Bourgogne en veel meer wijnen.

Ik hield me tot verse sappen gemaakt van appels, peren en andere fruitsoorten. Ook erg lekker.

Het werd een hele bijzondere avond vanwege de culinaire ervaringen met verschillende lokale smaken en goed humoristisch entertainment, samengesteld door een stel blije koks.

Het werd ook een late avond. Toen ik de auto haalde was het nog meer een witte wereld. Veel vers gevallen sneeuw. We hebben Stig en Hilde thuis gebracht en zijn nog heel even mee naar binnen gegaan omdat dochter Alexandra jarig was die dag. We hadden nog een cadeautje voor haar meegenomen (schoonheidsspullen die door Gert gekocht waren). Daar was ze superblij mee.

Ook wij zijn weer veilig thuis gekomen. Nog even een wijntje gedronken en toen naar bed. Wordt er weer een keer zo’n avond georganiseerd zijn we zeker weer van de partij!

Het weekend hebben we verder rustig doorgebracht. Zaterdag 6 januari hebben we in de winkel gewerkt. Het was rustig zoals het vaak is in januari, maar ik had toch wel een aantal klanten in de winkel. Er viel ook veel sneeuw.

Zondag 7 januari bleven we binnen. De storm Cora was op weg. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om kasten op te ruimen, en veel dingen weg te gooien. Wat ik niet weg heb gegooid is een tekening die ik op 30 juni 1974 gemaakt heb van ons ouderlijk huis ‘t Venne 😊

‘s Avonds zijn we naar de film „Rett Vest“ (Recht naar het westen) geweest. Dit is een noorse film die zich deels in onze provincie afspeelt, zoals Atlanterhavsveien en het eiland Ona.

En zo was het weer een goed en gezellig gevuld weekend.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *