24-27/12: Kerst in Jønsbu + film

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Eindelijk is het dan kerst, de drukte ligt achter ons en kunnen we de kerstdagen in alle rust in Jønsbu doorbrengen. De dag voor kerst wordt ik vroeg wakker, sta op en maak eerst een lange wandeling door het dorp in de sneeuw. Bij thuiskomst is Gert bezig met het voorbereiden van een lekker ontbijt. Hierna pakken we de spullen in en rijden naar Jønsbu.

We moeten met de sneeuwschoenen omhoog. Er ligt bij Jønsbu veel sneeuw.

    

Gert gaat meteen het dak op om een begin te maken met het verwijderen van circa 1,5 mtr sneeuw, met name rond de schoorsteen die helemaal bedekt is met sneeuw, terwijl ik binnen de kachels aanmaak en de meegenomen etenswaren op ga ruimen.

    

Hierna maak ik een „loopgraaf“ naar het buitentoilet.

De batterij van het zonnepaneel is helaas leeg doordat er in de winter weinig directe zon is en we een batterij hebben die vervangen moet worden. Ik doe veel kaarsjes aan en gebruiken we een hoofdlampje om voldoende licht te hebben.

Maar dit werkt niet echt, dus sluit Gert de batterij aan op het aggregaat en laadt de batterij op. Op die manier hebben we dan toch licht in de hut. We maken het verder ook een beetje gezellig met kerstversiering.

Gert heeft voor de komende dagen een lekker menu samengesteld. Het voorgerecht bestaat op kerstavond uit ceviche met St. Jacobsschelpen, avocado, rode peper, gember, grapefruit en koriander.

Het hoofdgerecht wordt een gebakken visduo met zalm en kabeljauw, grof gepureerde amandelaardappelen en broccoli en het dessert blauwe bosbessen met vossenbessebjam, verkruimelde kerstkransjes en creme frèche. Heerlijk. We hebben verder de avond lezend en schrijvend doorgebracht.

Tweede kerstdag slapen we lang uit. Er is meer sneeuw bijgevallen. Gert gaat het dak weer op om de nieuwe en de rest van de oude sneeuw weg te werken want hij kwam daar niet mee klaar de dag ervoor.

    

Ik maak weer een nieuwe loopgraaf naar het toilet. De buitenkraan graaf ik ook op uit de sneeuw.

De waterleiding is gelukkig niet bevroren dus kunnen we water tappen. We sluiten hem wel weer af.

    

Gert is onderwijl klaar met het dak en alle sneeuw is weg. Nu kunnen de deuren weer open en is er voor de ramen minder uitzicht…. 🙂 Ik maak het toetje want die moet een paar uur opstijven. Gert neemt een heerlijke douche want het weghalen van de sneeuw heeft hem weliswaar geen bloed en tranen maar wel zweet gekost.

Het menu van eerste kerstdag bestaat uit eerst een gevulde gerookte zalmbol:

Zalmbol

Het hoofdgerecht wordt ham met pruimensaus, gebakken knolselderij en salade en het nagerecht bitterkoekjespudding zonder amaretto en bitterkoekjes, maar met cognac en amandelkoekjes.

Tweede kerstdag slapen we ook lekker lang uit. Ik neem deze ochtend een lekkere douche.

Het is mooi weer en het ziet er helderder uit dan de dag ervoor. Wat we meestal in de herfst doen voeren we nu uit, namelijk het legen van de uilenkast. Dat is altijd een hele onderneming.

     

En nu nog meer omdat de takken waar Gert op staat en zich aan vast moet houden glad zijn. De inhoud van de uilenkast is hard en waarschijnlijk bevroren dus we besluiten om dit te laten voor wat is en er nieuw zaagsel bovenop te gooien.

           

We doen het verder rustig aan deze dag. We lezen en we schrijven. Buiten zien we echte “kerstplaatjes”.

     

Aan het eind van de middag, als het al schemert, maken we een wandeling op „truger“ (sneeuwschoenen). Gert heeft nieuwe hoofdlampjes gekocht die we ook uit willen proberen.

Ze geven heel goed licht. Het lopen op de sneeuwschoenen is zwaar vanwege de nieuwe verse sneeuw. Dat is vermoeiend lopen. Het wordt dus geen lange wandeling en we maken halt bij Gamlesetra.

Daar vindt Gert een trap die hij op de sneeuw legt.

We leggen ons rendiervachtje erop en kunnen op die manier lekker warm zitten en genieten van de sterrenhemel. Ik heb warme chocolademelk in een thermoskan en mandarijnen meegenomen.

We hebben het goed met z’n tweeën.

     

Hierna gaan we terug naar Jønsbu.

Gert maakt het eten klaar. Als voorgerecht dunne taco’s met cremekaas, radijs en ham. Het hoofdgerecht is risotto met champignons en kapers en als toetje een rest van het nagerecht van gisteren. Later op de avond nemen we nog een kaasplankje met kaasjes uit de winkel en een glaasje port erbij.

Derde kerstdag, 27 december, gaan we terug naar huis. Het is een prachtige ochtend!

Jønsbu ligt er goed bij als we die verlaten.

De pulk is een stuk lichter dan op de heenweg een paar dagen geleden. Veel sneeuw zorgt ervoor dat sommige boomtakken krom buigen.

    

De auto was in die dagen goed onder gesneeuwd dus voor we weg konden rijden moest die sneeuwvrij gemaakt worden.

Vanaf 13.00 uur is de winkel open. Het zal zeker niet zo druk zijn als voor de kerst maar er komen toch redelijk wat klanten binnen.

‘s Avonds gaan we naar de bioscoop. De film „Den 12. Mann“ (De 12e man) draait. Dit is wellicht het jaarlijkse hoogtepunt voor de noorse bioscopen. De film is eigenlijk een nieuwe film gebaseerd op een klassieker uit 1957, „Niliv“ (Negen Levens) over Jan Baalsrud’s ongelofelijke vlucht voor de duitsers in de provincie Troms in het noorden van Noorwegen. Deze film is destijds in zwart-wit opgenomen en Gert en ik hebben deze film een keer gezien. We wisten dus al waar de film over ging, maar het waargebeurde verhaal is zo ongelooflijk dat het een fascinerend verhaal blijft.

Het is 1943. Twaalf noorse saboteurs bevinden zich aan boord van een vissersboot in de vaarwateren voor de kust van Troms. De noorse mannen zijn opgeleidt in Engeland en hebben springstof aan boord om plekken, die voor de duitsers van strategisch belang zijn, op te blazen. Ze worden echter verrast door duitse soldaten. Elf van de twaalf mannen worden gevangen genomen, getortureerd en vermoord. De 12e man, Jan Baalsrud, ontsnapt aan de duitser, met de Gestapo op zijn hielen. Hij moet in Zweden terecht zien te komen zodat jij niet in de handen valt van de duitsers, want hij is in bezit van veel geheime informatie. Een tocht van ruim 200 km in de winter overleeft hij ternauwernood, maar het lukt hem uiteindelijk, met hulp van veel mensen onderweg.

Het was een geweldige film en trok heel veel bezoekers: zowel 2e als 3e kerstdag zat de bioscoop vol!

En zo verliepen onze kerstdagen. De dagen tot 31 december brachten we ook in de winel door waar we toch ook nog redelijk wat klanten hebben gehad.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *