18-20/7: Zwaluw en Jønsbu

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Nadat we terugkwamen van de wandelvakantie hebben we nog een paar dagen in Jønsbu doorgebracht, van dinsdag tot donderdag. Dinsdag ben ik nog naar de winkel geweest en heb die open gehad. Ik vond bij op de hoek bij Stolt Mat een vogeltje zitten, zielig en verkleumd. Een zwaluw was het. Zulke mooie vogels!

Ik kon hem zo pakken en heb hem ergens op een beschut plekje neergezet. Hij zei nog „Piep“ tegen me. Maar ‘s middags was hij dood.

Bij Jønsbu hebben we weer een aantal klusjes gedaan. We hadden al langer de wens om een buitendouche te bouwen. Gert heeft hout gekocht en is aan het timmeren geslagen. Hij is dol op timmeren 😊 En het was prachtig mooi weer!

Eerst een vlonder gemaakt en op stenen gezet.

     

Toen het raamwerk erom heen. Niet helemaal afgesloten: de onder- en bovenkant blijven open.

     

De onderkant zodat het water goed weg kan lopen en niet tegen de wanden spat en boven omdat we nog wat uitzicht willen hebben. Gert heeft de klus niet helemaal af kunnen maken want het hout was op, maar over 1,5 week gaan we weer naar Jønsbu en dan wordt het afgemaakt.

     

Als douche zelf gebruiken we een hogedrukspuit die we vullen met warm water (wat uit de grote pan, wat op de houtkachel staat, gehaald wordt). Met de sproeier zijn we nog niet helemaal tevreden dus daar moet een andere oplossing voor komen, maar douchen kunnen we al. Met uitzicht!

Gert had eerder al de zuid- en westzijde van Jønsbu geschildert. Ik heb nu de oostzijde van de hut geverfd. De kant van het noorden, waar weinig zon komt laten we voorlopig zoals die is; die wand ziet er nog goed uit en kan over een aantal jaren weer meegenomen worden.

Eerst afgeborsteld daar waar verf evt. begon af te bladderen en ook hars, wat door de werking van het hout en de zon, naar buiten komt, moest afgeborsteld/gekrapt worden met een staalborstel. Toen goed gewassen met een speciaal schoonmaakmiddel en vervolgens goed afgespoeld en laten drogen. Hierna begon het echte leuke werk.

Het verschil is goed te zien: de rechterkant is klaar; de linkerkant moet nog.

Gert heeft ook het gras gestrimt (of dat wat er nog van over is); dat werd zo lang. Ziet er weer goed uit.

En pappe was jarig. 90 jaar is hij geworden! Die heb ik natuurlijk gebeld. Komend weekend gaan we naar Nederland ivm zijn verjaardagsfeestje. En Jennie stuurde me deze foto toe toen hij met mij zat te bellen.

Verder hebben we lekker gnoten van de dagen in Jønsbu en het was heerlijk om er weer geweest te zijn. Fijne “verlenging” van onze vakantie.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *