23/6: Brandweerkazerne

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Midden april nam ik contact op met de brandweerchef Kjell Arve Lid. Ik vroeg me af of de brandweerauto in Ørskog niet roze geverfd kon worden net zoals een andere gemeente in Noorwegen ook had gedaan, om zichtbaar te maken dat mensen bij de brandweer een verhoogd risico hebben om kanker te ontwikkelen.

Kjell Arve schreef me terug: „Ik heb je email met de bijlages en foto’s uitgeprint en opgehangen in de kantine zodat er een discussie rond dit thema kan komen. Het brandweerteam in Ørskog heeft „een schone brandweerman“ reeds als focus, een thema waar kankergevaar in het beroep centraal staat. Nu we een nieuwe brandweerkazerne gekregen hebben, hebben we beter de mogelijkheid om het te voorkomen. Of we de auto’s roze laten schilderen, moeten we bekijken, maar er zijn zeker andere positieve manieren om de kankervereniging te steunen.“

Donderdag 15 juni trof ik Kjell Arve op het gemeentehuis. Hij zij: „Nu hebben we de aut’os gemerkt met „Brannmenn mot kreft“ (Brandweermannen tegen kanker)! Je moet komen kijken, Janet!“ Toen ik dat hoorde werd ik helemaal ontroerd en kreeg ik ter plaatse zelfs kippenvel van.

We spraken een dag en tijdstip af zodat ik de auto’s met eigen ogen kon zien, en vandaag werd ik opgewacht door Kjell Arve en Michael, die ook schoorsteenveger is (en op 23 maart bij ons in huis inspectie heeft gedaan van de brandweerveiligheid).

Michael en Kjell Arve

De merking zag er mooi en professioneel uit! Een strikje gevormd van een brandweerslang. „Brannmenn mot kreft“ is een groep van noors brandweerpersoneel die in 2011 opgericht is.

Ik kreeg verder goede informatie van de mannen; ook dat Ørskog een eigen brandveiligheidvereniging heeft gekregen waar alle brandweermannen van Ørskog nu lid van zijn.

Als dank voor alles had ik bos rozen gekocht; uiteraard roze rozen!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *