19/6: President-af Rotary

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Vandaag zal ik geen president van Ørskog Rotary meer zijn, maar krijg ik de titel „past-president“. President-af dus!

Het is gebruikelijk dat de president de leden met partner uitnodigen voor deze „ceremonie“, gevolgd met een etentje. De plek bepaald de president. Omdat het al heel vaak op Ørskog Fjellstova georganiseerd is, en de nieuwe president Harry is, de eigenaar van dit restaurant, vond ik het niet gepast dat weer een keer bij hem te doen. Hij zal tenslotte vrij moeten hebben die avond. Bovendien had ik mijn oog op iets anders laten vallen: Nedreskodje Gård  in de buurgemeente van Ørskog.

     

De eigenaar Bjørn heeft de voormalige hooischuur, koestal en schapenstal opgeknapt en zodanig ingericht dat er in elke ruimte een gezelschap kan vertoeven; al naar gelang het aantal personen. Wij waren met 28 personen en we pasten in de „sauefjøsen“ (de schapenstal). Heel mooi en sfeervol omgebouwd en ingericht.

     

De mensen werden met bus opgehaald. Sommigen reden zelf. Bij aankomst vond iedereen zijn plekje aan een tafel.

     

De eigenaar vertelde daarna over de historie van de boerderij en toonde hij allerlei foto’s via een tv-scherm.

Hierna werden er twee PHF uitgereikt: aan Ivar (lid) en aan Gunnhild van de vrijwilligerscentrale (geen lid).

     

PHF staat voor Paul Harris Fellow. Deze erkenning werd in 1957 gelanseerd en is een erkenning of eerbewijs, door Rotary International opgericht. Hij kan uitgereikt worden aan zowel Rotaryleden maar ook personen die geen lid zijn van Rotary, voor het (vaak) jarenlange werk wat ze doen of gedaan hebben voor Rotary of andere delen in de samenleving. PHF kan alleen aan inviduele personen worden uitgereikt; niet aan organisaties of bedrijven. De plaatselijke Rotaryclub vraagt de PHF aan, die bestaat uit een certifikaat, medaille en een jas-pin. Een persoon kan vaker dan één keer een PHF krijgen. Op dergelijke avonden nodigen we ook diegenen uit die reeds eerder een PHF van onze club gekregen hebben, waaronder de redacteur van de plaatselijke krant. Hij heeft later een mooi stukje in de krant geschreven.

Eerst werd de PHF aan Gunnhild uitgereikt. Zij runt de vrijwilligerscentrale en doet dat op een geweldige manier! Zowel Gunnhild als de centrale hebben dan ook een hele bijzondere plaats in de gemeente. Iedereen kan er terecht, Gunnhild kent de juiste mensen om te vragen voor de juiste klus en altijd ontpoppen zich weer nieuwe activiteiten. Daarnaast is zij gezondheidscoördinator wat inhoudt dat zij de inwoners op allerlei manieren stimuleert om in beweging te blijven in de natuur, en daar ook zorgt voor de randvoorwaarden. Dus het is ook zeer verdiend dat zij de PHF krijgt.

     

Daarna was Ivar aan de beurt. Hij heeft binnen Rotary heel veel functies gehad. Hij heeft een enorme kennis rond alles wat met Rotary van doen heeft. Daarnaast heeft hij altijd een belangrijke bijdrage geleverd binnen het Rode kruis. Dus ook hem was de PHF zeer gegund! Zowel Gunnhild als Ivar waren zeer verrast.

Hierna konden we een heerlijke maaltijd nuttigen: met room gegratineerde „klippfisk“ (gedroogde, gezouten en weer in water geweekte kabeljauw) met aardappelen en salade en als toetje een heerlijke taart met koffie.

En dan was het dan tijd om iedereen te bedanken voor de samenwerking, met name het bestuur, en de inzet die men voor Rotary gedaan heeft en de ketting over te dragen aan Harry, ook onder het toezicht van Hilde, Harry’s vrouw.

      

     

Het was verder voor mij een interessant jaar, waar ik veel mensen heb leren kennen. Het heeft hoogtepunten gehad en ook dieptepunten waaronder het overlijden van Rolv, ons erelid die in mei op 95-jarige leeftijd overleed. Op de begrafenis heb ik namens de Rotary een dankwoord gehouden en een bloemenkrans bij de baar gezet. Rolv was in 1975 één van de personen die zich sterk heeft gemaakt om een Rotaryclub in Ørskog te krijgen. Het duurde echter nog verschillende jaren maar in 1980 was de club een feit. Rolv heeft altijd interesse gehouden voor Rotary, ook op latere leeftijd, maar kon helaas niet meer vaak komen vanwege slecht lopen. Zijn laatste deelname was op 12 december vorig jaar toen hij zelf nog een mini-egovoordracht hield.

Nu zit mijn jaar als Rotary-president er op en dat vind ik ook wel goed zo. Het heeft de nodige tijd en energie gekost en nu kan ik me weer op andere dingen richten. Of rustiger aan doen… Maar of dat in de aard van het beestje zit…?

Het heeft er wel toe geleidt dat men „mij opgemerkt heeft“ want de gouverneur van ons district heeft me gevraagd of ik de functie van assisterende gouverneur op me zou willen nemen in 2018 of 2019. Het is natuurlijk een hele eer als je daarvoor gevraagd wordt maar na wat overdenkingen heb ik bedankt voor de functie. Ik heb teveel andere dingen te doen, en de functie van assisterende gouverneur neemt veel tijd in beslag. En Rotary kan ik daarom nu niet prioriteren.

Op deze link zijn meer foto’s te zien.

Janet

PS: Omdat andere nieuwere leden nog niet helemaal klaar waren voor het presidentschap na Harry, heeft Gert aangeboden nog weer een keer president te zijn. Hij is eerder president geweest in2014/2015. Gert is dus nu “incoming president” voor de periode 2018/2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *