17/5: Nationale feestdag

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Een belangrijke dag in Noorwegen: de nationale feestdag. Dus daarom ging de vlag uit.

Het is elk jaar weer de vraag hoe het weer zal zijn, maar wat hebben we een geluk: het was een prachtig zonnige dag. Gert en ik hebben lang nagedacht wat we zouden gaan doen: naar de hut, bergtochtje of thuis blijven. Het werd het laatste en daar hebben we geen spijt van gehad. En terwijl de bevolking in optocht door het dorp liep werkten wij heerlijk in de tuin.

Gert heeft onder andere paardenbloemen uit het gazon gehaald (ondoenelijk werk) en onkruid langs de stijle helling tussen tuin en parkeerplaats weggehaald.

Ook heeft Gert het terras boven schoongemaakt. Die was groen uitgeslagen op sommige plekken.

Ziet er weer als een plaatje uit.

In de potten diverse kruiden

Bij de groentetuin heeft hij nog een tafeltje met stoelen neergezet. Ik ben de groentetuin ingeweest en heb veel groentes gezaaid.

De aardappels heb ik eerder al gepoot, op dezelfde dag dat Gert het pad aanlegde. Ik kan me werkelijk niet heugen dat ik ooit zo vroeg de groentezaad gezaaid heb. Meestal was het een keer eind mei of zelfs ook verder in juni, maar begin mei…? Nee, dat nooit.

Ik heb de volgende groenten in de tuin gezet: cappucijners, wortel, pastinaak, veldsla, ijsbergsla, ruccola, spinazie, snijbiet, prei en tuinbonen.Ik had ook nog ergens een zakje dahlia’s en gladiolen liggen die al voorzichtig begonnen uit te lopen. Hup, de grond in. Deze bloemen passen wel bij een oud huis en ik zie wel wat er van op komt.

Ik heb nog een klein stukje van de tuin open gehouden voor vaste groenteplantjes, maar die moet ik eerst nog kopen. Die zullen naast de plantjes (rozenwortel) komen te staan die mijn vader jaaaaren geleden eens geplukt heeft toen we nog een klein hutje in Ørskog huurden. Zie deze blogg.

Rozenwortel

Hierna heb ik de schuur opgeruimd en alles wat weg kon naar het milieudepot heeft Gert al in de auto gezet en wat de komende dagen afgeleverd kan worden.

En tot slot heb ik het portaaltje bij de achterdeur schoongemaakt. Er hingen zoveel spinnewebben en de deur moest van buiten ook eens gesopt worden, evenals de bol van de buitenlamp.

Gert heeft ook het zeil over het terras uitgehangen. Dat zit altijd zo heerlijk daaronder, zeker ook als het regent. Daar kunnen warm en droog zitten.

Met een zeer voldaan gevoel konden we toen aan onze vrije avond beginnen.

         

Gert heeft heerlijk gekookt. Pannenkoeken met salami gebakken op het potkacheltjee met een restje groentelasagne van gisteren.

Het was voor ons een heerlijke 17e mei!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *