4/5: Stolt Mat en Lesegruppe

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Vandaag zijn er bij Stolt Mat weer bloemen van het plaatselijke tuincentrum te koop. Vorig jaar zijn we daar mee begonnen (ook op 4 mei!) en dat was een groot succes. Het ziet er gelijk een stuk fleuriger uit bij de winkel, het trekt de aandacht en ik krijg nieuwe klanten in de winkel die hopelijk ook andere producten kopen.

Ook is de eerste «ramslauk» weer binnen, zowel in pestovorm als olie. Ramslauk, in het nederlands daslook genoemd, is een natuurlijk product, een plant die in het wild groeit en hier vrij geoogst mag worden; iets wat in tegenstelling tot Nederland niet mogleijk is. Daar is de plant beschermd.

Binnenkort zijn er weer de jaarlijkse Ørskogdagen. Net als vorig jaar ga ik weer loten verkopen. Ik heb op de site vermeld dat de loten bij mij in de winkel gekocht kunnen worden.

Op 16 mei is het twee jaar geleden dat Stolt Mat haar deuren opende. Dat willen we vieren en op Facebook doen we de oproep om de foto te delen en van commentaar te voorzien. Dan kan men dit pakket winnen: een grappige rode doos met witte stippen met «flatbrød» met dille, een salamiworst, een potje met kruidengelé, een potje met mosterd en een zakje met amandelen met daarom heen chocolade en kaneel.

Vanavond hadden we de laatste leesgroep voor de zomer. We hebben het boek «Hadzji Murat» van Lev Tolstoj gelezen. Åse Pernille vertelde over Tolstoj. Velen van ons wisten ook weinig van Tolstoj. Had hij heden ten dage geleefd dan was de term «Sex, drugs and rock ‘n roll» op hem van toepassing. En dan sex met een grote S!

Emma las het uittreksel van het boek voor. Dat was gemaakt door Gunnhild maar zij kon er niet bij aanwezig zijn vanavond.

    

De meesten waren niet echt gecharmeerd van het boek, ook al het thema nog steeds actueel (de gespannen verhouding tussen Russland en Tjetsjenië) en stonden er mooie beschrijvingen in.

Åse Pernille had een mooi gedicht uitgezocht: «Vårvill» van Ruth Lillegraven.

Eg er eg er eg er
Seier den vesle
vakre våren

kikar opp mellom
restane av haust og
alt som blei borte

eg er ekte og
vanleg vår
seier han

og eg lovar

lovar gull og
grøne skogar

hender og hår

småsko og
lange dagar

berre vent
berre vent

Vrij vertaald:

Wilde lente
Ik ben ik ben ik ben
Zegt de kleine
Mooie lente

Kijkt omhoog tussen
De resten van herfst en
Alles wat verdween

Ik ben echte en
Gewone lente
Zegt hij

En ik beloof

Beloof goud en
Groene bossen

Handen en haar

Kleine schoenen en
Lange dagen

Wacht maar
Wacht maar

We hebben de data voor het 2e halfdeel van 2017 ook gepland: 31 augustus, 5 oktober en 16 november.

We werden het erover eens dat wij zelf weer boeken gaan uitzoeken die we gaan lezen, en daar zijn we vanavond al mee begonnen. Vigdis had een aantal boeken mee en we kozen “Trilogien” (De trilogie) van Jon Fosse, winnaar van de Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Vigdis maakt een uittreksel van het boek en ik zal over de schrijver vertellen en een gedicht uitzoeken. Ik heb het boek inmiddels via de noorse marktplaats gekocht.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *