27/4-3/5: Naar Nederland

2017
Klik op de foto’s om te vergroten
Weer eens een klein weekje naar Nederland om mijn ouders te bezoeken. De laatste keer was ik er in november 2016.
Zoals wel vaker gebeurd was ik er met mijn hoofd niet helemaal bij. En wel om het volgende:
1. Ik moest een nieuw paspoort hebben (verloopt op 31. mei) die je òf bij de nederlandse ambassade in Oslo aan kunt vragen òf bij de gemeente Haarlem op Schiphol. Omdat ik toch op Schiphol kwam had ik een afspraak gemaakt op Schiphol: op 27 april na aankomst alle papieren inleveren en op 3 mei voor vertrek het nieuwe paspoort weer ophalen. Maar in de week voor vertrek kwam ik erachter dat ik niet op 27 april een afspraak had gemaakt maar op 28 april. Ach, wat dom! Ik probeerde de afspraak verplaatsten, maar nee, dat was niet mogelijk; alles vol. Ik heb daarom de afspraak afgezegd op Schiphol en een afspraak op 10 mei gemaakt met de ambassade in Oslo. Dan moet ik er wel speciaal naar toe vliegen.
2. De mobiele telefoon moet tijdens de vlucht uit gezet worden. Toen ik op Schiphol aankwam moest die weer aan, maar wat was ook al weer de pincode? Ik probeerde het twee keer, maar beiden waren fout. En een derde poging durfde ik niet, want dan wordt de mobiele geblokkeerd. Maar hoe bereik ik nu mijn ouders om te vertellen hoelaat ik aankom? De dame bij de douane was zo vriendelijk haar mobiele aan me te lenen. Ik kon mijn ouders bellen om te zeggen dat ik goed aangekomen was maar dat ik problemen had met mijn mobiele. En of ze Gert wilden bellen, met de vraag of hij achter mijn pincode kan komen.
3. Toen naar de NS om een treinkaartje te kopen. Het was druk en natuurlijk stond ik in de «verkeerde» rij: daar duurde het een eeuwigheid. Daardoor mistte ik de eerstvolgende trein. Nu moest ik natuurlijk nog doorgeven aan mijn ouders hoelaat ik op station in Hardenberg aan zou komen. Daar had ik weer een mobiele telefoon voor nodig, want waar vindt je nog telefooncellen (als je nog weet wat dat zijn)?? Op het perron stond een medewerker van de NS en van hem kon ik de mobiele lenen. En doorgeven aan mijn ouders hoelaat ik aan zou komen.
4. Achteraf had de man bij de NS-balie mij een ander tijdstip doorgegeven: niet om 21.50 uur maar om 21.20 uur. Maar ik kon mijn ouders daar niet over bellen dus dat heb ik maar zo gelaten en gewacht op het station.
Het was fijn om mijn ouders weer te zien en bij hen thuis lag de goede pincode van de telefoon klaar. Dan merk je pas goed dat je onthand bent als je geen telecommunicatie hebt!
En bij thuiskomst stond er zoals altijd een lekker bordje met groentesoep klaar. Groentesoep van mam: daar kom je weer van bij 🙂

Ik heb mijn ouders met verschillende dingen kunnen helpen. Ze hebben altijd wel een aantal klusjes te doen. Hier en daar schoonmaken, kast in de bijkeuken opgeruimd, de auto van binnen schoongemaakt, met de auto naar de garage voor een keuring, achtertuin opgeruimd en schoongemaakt, bloemen in potten gezet en een boompje bij de voordeur weer in goede vorm gesnoeid. Daar kwamen we toen achter dat er een merel in zat te broeden. Er zaten vier eitjes in.

Mijn moeder was bang dat de eitjes te koud zouden worden, dus we wilden de moeder niet te lang van het nest laten, maar er waren nu diverse blaadjes op de eitjes gevallen. Hoe zou ze daar mee omgaan? Geen nood: ze vloog af en aan met de blaadjes in de snavel die ze vervolgens ergens anders liet vallen. Opgeruimd staat netjes.
Zondag was het heel mooi weer. We konden heerlijk buiten en uit de wind zitten en hebben zelfs nog een kleurtje gekregen.

Mam en ik hebben ook een kort bezoek gebracht een tante Dien die recentelijk in het verzorgingshuis is komen wonen. Het gaat goed met haar. Binnenkort is ze jarig.

Mama vindt het altijd heerlijk als ik kook, dus dat heb ik bijna alle dagen gedaan. En het is weer aspergetijd. Dat moest natuurlijk op de traditionele manier gegeten worden, met gekookte aardappelen, ei en ham. Zo lekker!

    

En als je goed kijkt zie je op het tafelkleed ook nog asperges liggen 🙂

Tijdens een avondwandeling liep ik langs de Vecht en zag dat er een heleboel mensen met grote fotocamara’s in het weiland ernaast stonden. Dat trok meerdere nieuwsgierigen. Ik kwam met een man aan de praat en hij wees me erop dat er een flamingo in de oever stond.

Een flamingo? Hoe komt die nu hier? Ik verbind deze vogels altijd met warmere landen zoals Afrika. Maar mijn zus Jennie kon vertellen dat deze misschien vanuit Duitsland komt, waar in het Zwillbrocker Venn een kolonie flamingo’s te vinden is. Grappig!

    

Dinsdagochtend ben ik met mijn vader weer naar koorzang van Mensana geweest. Het zijn hoofdzakelijk oudere mensen maar het altijd leuk om als gast mee te zingen. Ik ben al zo’n vertrouwd gezicht dat ze mijn vader soms vragen wanneer zijn dochter weer mee komt zingen 🙂

En woensdag vertrok ik weer. De dagen gingen zo snel. Het is altijd fijn om ze te bezoeken, maar ik krijg een klomp in mijn maag als ik weer vertrek.

5. En tot slot nog een dommigheid. De dag voor vertrek werd er een treinkaartje gekocht. Maar ik vergat om de reisdatum van de dag erna in te vullen. Dan draait de machine het kaartje er uit, met de datum van die dag. He, verdorie! Toen naar de klantendienst gebeld, maar het was geen probleem om het geld terug te krijgen. De dag erna moest ik gewoon weer bellen naar de klantenservice, het kaartnummer doorgeven en zij konden dan zien of het kaartje gebruikt was of niet. Zo gezegd, zo gedaan. En inderdaad, geen probleem, het bedrag wordt terug gestort. Goede service!

Het afscheid was zoals gewoonlijk niet leuk, maar het waren hele fijne dagen. Bedankt lieve ouders!

De terugreis verliep zeer voorspoedig. Traditiegetrouw eet ik op Schiphol een maaltijd met sateh. Zo lekker. Ik was rond 17.30 weer thuis.

Gert vertelde dat hij de tent had geïmpregneerd want vorig jaar tij-dens onze vakantie merkten we dat er her en der regen doorheen druppelde. We hebben de tent intensief gebruikt, en zullen dat deze zomer ook weer doen als we weer in Noord Noorwegen gaan wandelen. Maar dan wel graag droog.

Janet

3 gedachten over “27/4-3/5: Naar Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *