22/4: Nationale strand-opruimweek

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Eens per jaar worden er in veel gemeenten langs de kust een strand-opruimweek georganiseerd. Via fjord en zee wordt er gedurende een jaar heel wat vuilnis op de stranden aangespoeld en aangetroffen. Dit vuil wordt door veel dieren die afhankelijk zijn van de zee, als voedsel gezien. Zo werd er recentelijk een walvis aangetroffen die vanwege verhongering afgemaakt moest worden omdat zijn maag gevuld was met 30 plastic zakken.

Deze week werden er ook in onze gemeente een paar dagen georganiseerd om vuilnis langs de kust op te ruimen. Ik kon helaas niet meedoen ivm de winkel, maar circa 225 mensen, groot en klein, hebben op verschillende plekken in de gemeente langs de kust «puin geruimd».

    

Totaal circa 500 vrijwillige werkuren zijn er gebruikt. 69,5 kbm rotzooi is er op het milieustation afgeleverd. Het is moeilijk aan te geven hoeveel kilo dat is maar men denkt rond 5500 kg.

Men vond grote hoeveelheden plastic, isopor, autobanden, visdozen, touw, kleding, schoenen, verfblikken, electrische apparaten en allerlei huishoudelijk afval zoals lege plastic flessen. Vele keren reden trekkers met aanhangers af en aan en werd het afval ingeleverd.

Verschillende personen zorgden voor de inwendige mens en schonken en serveerden koffie, wafels, hotdogs en zo werd het ook een gezellig samenzijn; ondanks de regen en de kou.

Zoals ik schreef kon ik helaas niet, maar ik heb mijn bijdrage geleverd na sluiting van de winkel door mijn vaste route langs de hoofdweg schoon te maken. Een grote vuilniszak vol met allerlei rotzooi hebben ik mee naar huis kunnen nemen.

Onderweg kwam ik een watertje tegen met «rumpetroll» (kikkerdril). Het zijn nog geen kikkervisjes, zeker niet nu het nog zo koud is, maar het blijft een grappig fenomeen.

Janet

Een gedachte over “22/4: Nationale strand-opruimweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *