15/8: Boottocht met missie

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

01

Dit jaar ben ik door de gemeenteraad gekozen in het bestuur van Sunnmøre Friluftsråd, een organisatie waar negen gemeenten in het zuidelijke deel van de provincie lid van zijn. Firluftsrådet heeft tot doel om mensen meer tot buitenactiviteiten te krijgen. De werkzaamheden die zij uitvoeren zijn er op gericht om het voor de „buitenmens“ in het algemeen gemakkelijker te maken door goede fasciliteiten aan te leggen, zoals het maken/verbeteren van wandelpaden, aanleggen van bootstijgers, bouwen van schuilhutten, bouwen van toaletten in druk bezochte gebieden, en veel meer.

Een ander belangrijk onderdeel zijn de StikkUt-tochten waar ik geregeld over geschreven heb. In elke gemeente zijn er rond de tien tochten uitgekozen die allemaal gemerkt zijn met bordjes, etc. Elke StikkUt tocht is ook gemerkt met een code en die je kunt registreren op de internet site van Friluftsrådet. Er zijn zware tochten maar ook gemakkelijke tochten gekozen zodat er voor elk wat wils is. Deze tochten zijn ongelofelijk populair en veel mensen hebben als doel om ze allemaal te lopen.

Een belangrijke activiteit van Friluftsrådet is ook het schoonhouden van het land aan zee. Daar heeft men een speciale boot voor die gemakkelijk aan een strand aangelegd kan worden. Er spoelt namelijk ongelofelijk veel rotzooi vanaf de zee de noorse stranden op. Veel plastic, maar ook zeenetten en vislijnen. Dit afval wordt door veel vogels zoals „havhest“, een zeevogel die aan de noorse kust broedt. Deze vogel wordt met uitsterven bedreigd: hij eet van afval van zee, krijgt dat in de maag en het lichaam kan het niet verwerken. De vogel voelt zich niet hongerig, eet niet meer en sterft.

Nu heeft de Friluftsråd alle belangrijke policiti van alle partijen uit de tweede kamer uitgenodigd om mee te gaan op een boottocht langs de kust en te informeren over hoe belangrijk het is dat er meer middelen komen om de werkzaamheden op pijl te houden maar nog meer om het personeel uit te kunnen breiden en een nieuwe boot erbij aan te schaffen. Op één politici na kwamen ze allemaal. Ook van de provincie waren er mensen aanwezig. Uiteraard was de plaatselijke krant er ook bij. En van het bestuur was ik aanwezig. Het was helaas niet al te mooi weer, maar iedereen was goed gekleedt.

Vebjørn heet iedereen welkom

Vebjørn heet iedereen welkom

We werden eerst welkom geheten door Vebjørn, de voorzitter van bestuur. Hij gaf aan dat het belangrijk is dat als het budget in de herfst besproken wordt dat er dan ook aandacht besteedt wordt aan juist het werk van de Friluftsråd. Hierna liepen we naar een strand wat aangelegd is door de Friluftsråd en door veel mensen in de zomer en bij goed weer gebruikt wordt.

03

Vervolgens stapten we de boot op waar we koffie kregen en er flink gepraat, geinformeerd en gediscuteerd werd.

04     05

We lgden ook aan op een eiland waar geiten zijn afgezet en die het eiland begrazen en het gewas kort houdt. Vebjørn moest ze van de andere kant van het eiland halen maar dat lukte hem als een echte geitenherder goed. Leuke beesten 🙂

06

Vervolgens ging het door richting Ålesund.

07

Bij een boothaventje legden we aan en vanaf de brug kregen een lunch aangeboden. Die was erg bijzonder: in een half afgesneden en uitgehold brood werd een warme soep geserveerd!

08     09

Erg leuk idee en ook superlekker. En je verspild geen plastic of papieren worden want het soepbord wordt in zijn geheel opgegeten 🙂

10

Vervolgens ging het verder naar Svinøya (Varkenseiland), waar zowel Vebjørn maar met name de bedrijfsleidster May Britt van Friluftsrådet een vlammende voordracht voor de politici hield over het belang van het toekennen van middelen.

11     12

De politici kregen vervolgens allemaal het woord en konden aangeven hoe zij er over dachten, maar zonder uitzondering zag iedereen in dat het werk wat de Friluftsråd doet enorm belangrijk is en dat ze het binnen hun politieke groep in de tweede kamer zouden bespreken.

We liepen vervolgens over het eiland naar de andere kant waar de boot ons weer ophaalde en ons naar de boothaven bracht. Daar stond een bus te wachten die ons weer bij het begin van de route bracht.

Het was kortgezegd een zeer geslaagde dag en inmiddels is de dag binnen het bestuur al geëvalueerd. Positief allemaal en er is besloten dat we een dergelijke dag ook organiseren voor alle burgemeester van de gemeenten die aangelsoten zijn bij de Friluftsråd.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *