22/6: Evaluatie Stolt Mat

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Vraag niet waarom gezond eten zo duur is. Vraag waarom junkfood zo goedkoop is.

Vraag niet waarom gezond eten zo duur is. Vraag waarom junkfood zo goedkoop is.

De winkel Stolt Mat draait nu ongeveer een maand. Laten we dit project eens even aan een evaluatie onderwerpen.

De reacties zijn positief. Mensen vinden het fijn dat er een extra aanbod in het dorp is waar ze andere dingen kunnen kopen dan dat men doorgaans in de supermarkten vindt. De keus in de verschillende supermarkten verschillen ook niet veel van elkaar omdat er allemaal dezelfde groothandelaars achter zitten.

egg1   egg2

Er zijn mensen die nu zelf met ons contact opnemen en vragen of we interesse in hun product hebben om te kopen en verkopen. Bijv. een boer die loslopende kippen heeft en eieren wil verkopen. Een klant die zegt dat haar zoon geen andere eieren meer wil eten dan deze 🙂 Ze zijn ook erg groot! De boer kan inmiddels de eieren niet aanslepen en overweegt nu zeer sterk om er nieuwe kippen bij te kopen zodat hij voldoende aan ons kan leveren.

egg

Het jongere zusje van de vrouw van de boer mocht de geleverde eieren in de koeling leggen. Als mensen eieren willen hebben mogen ze ook zelf de eieren pakken. De gedachte is dat ze dan als het ware zelf de eieren aan het “scharrelen” zijn 🙂

Een visser die vroeg of we interesse hadden in vers gevangen zeeduivel uit het fjord bij Ørskog. Ja, graag! Ik kan nu vanuit het winkelraam aanwijzen waar de zeeduivel gevangen is. Dat heet “kortreist mat” (eten wat kort gereist heeft) en dat is wat de klanten, die ook aan het milieu denken,  willen.

vartelegg

Afgelopen week kwam er iemand, uit Sjøholt, binnen die kwartelhoentjes heeft en vroeg of we eitjes af wilden nemen. Dit soort dingen zijn erg interessant voor ons omdat we weten dat er zeker vraag naar is. Mensen komen binnen en vragen om eieren te reserveren aan hen als we ze weer binnen hebben.

Face book gebruiken we actief en onze site heeft per nu over de 600 likers. Via onze Facebook komen ook leuke reactie binnen:

  • Van één van onze producenten (die een soort van dunne crackers maakt) schreef: „Het is leuk om op het Matfestival in Ålesund te zijn en mensen te treffen die zeggen: „Dit heb ik eerder gegeten, bij Stolt Mat J En het blijkt dat zij uit Sjøholt komt en we hebben dezelfde kennissen.“
  • Of een reactie van een andere klant: „Ik heb bezoek gehad van vrienden uit Oost-Noorwegen. Ze waren helemaal in extase van de „ramslaukpuré“ die ik bij jou heb gekocht.“ („ramslauk“ is de noorse benaming voor daslook. De plant wordt hier ook wel de knoflook van de Vikingen genoemd. De plant ruikt en smaakt naar knoflook. De bladeren kunnen geoogst worden in het voorjaar, worden gemalen tot puree en met olie in glas bewaard. De knobbels in de grond kunnen als vervangen van knoflooktenen gebruikt worden). De ramslauk verkoopt erg goed.
  • Regelmatig zien we mensen terug komen. Sommigen zijn alleen nieuwsgierig en komen kijken zonder te kopen. Prima!
  • Mensen zijn positief over de streekproducten. We weten waar ze vandaan komen, wie ze gemaakt hebben en we hebben de producenten bijna allemaal persoonlijk bezocht.
  • Als ze de winkel binnenkomen vinden ze het er mooi uit zien: ruim en licht. Het is ook een fijne werkplek. Enige nadeel is dat de vriezer veel lawaai maakt. Daar laten we iemand binnenkort naar kijken.
  • We hebben altijd proeverijtjes. Dat werkt: mensen kopen dan eerder een product wat ze niet kennen.
  • Natuurlijk is alles kleinschalig en hebben wij geen producten die de overige supermarkten wel hebben, maar zo is het omgekeerd ook: wij hebben dingen die zij niet hebben dus het is een aanvulling op elkaar.
  • We zijn drie dagen per week open: donderdag, vrijdag en zaterdag. Niet de hele dag. Zaterdag hebben we de tijd al aangepast want na een uur of twee komen er niet veel mensen meer binnen om wat te kopen. Waarom open blijven als je geen klanten hebt? Dat accepteren mensen ook en houden er rekening mee. Nadeel van de zaterdag is wel dat we een half weekend vrij zijn. Dat willen we gaan compenseren door de maandag er bij vrij te nemen. Zeker als we naar Jønsbu willen is het onbevredigend om maar 1 nacht daar te zijn.
  • We zijn er nog niet over uit wat we met de vakantie doen: hulp vragen en open blijven of dicht gaan?

Er zijn ook mensen die er geen hoop in hebben (zeker niet als ze niet bij ons kopen). Dat zeggen ze niet met zoveel woorden maar tussen de regels door… En dat voelden we al nog voor we goed en wel begonnen waren. Dat is soms lastig: je krijgt het gevoel dat je je moet verdedigen. Uiteraard is het geen vetpot. Dat hebben we vanaf het begin zelf ook gezegd. Hebben ook nooit gezegd dat we hier ons hoofdinkomen uit moeten halen. Maar hallo, we zijn net een maand bezig… Vooralsnog zijn we blij met de positieve reactie en de tijd zal moeten leren hoe het gaat.

Grappig detail: Gert vond deze glazen schaal met de afbeelding van een pauw erop, bij de tweedehands winkel in het dorp. Happy!

pauwschaal

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *