27/5-1/6: Rotaryreis naar NL

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Net als vorig jaar zijn we ook dit jaar weer met de Rotary op reis geweest. Wederom naar Nederland maar nu met de nadruk op het midden en het oosten van het land. De basisplaats was Zwolle. We waren in totaal met 14 personen.

07

Woensdag 27 mei aan het eind van de middag vlogen we rechtstreeks vanaf Ålesund naar Amsterdam. Op Schiphol hadden we twee minibussen gehuurd, waarmee we eerst naar Almere reden, waar we bij van der Valk hebben gegeten. Daarna door naar het hotel in Zwolle, net buiten het centrum, waar we de komende vijf nachten zouden verblijven.

05    04

Donderdag 28 mei brachten we de dag door op De Hoge Veluwe: Kröller-Möller museum en de beeldentuin. De groep was al snel door de speciale tentoonstelling van Vincent van Gogh heen (125 jaar geleden dat hij overleden is), waardoor de geplande lunch in het restaurant Monsieur Jacques vervroegd moest worden. Ik had nog wel langer kunnen kijken, maar de meesten waren al „verzadigd“ met kunst. En als gids pas je je aan. Gelukkig konden we eerder lunchen, en die smaakte goed.

06

Na de lunch reden we naar slot St. Hubertus. Daar was ik nog nooit geweest. Onderweg hoopten we wilde zwijnen te gaan zien maar met een hert met groot gewei namen we ook genoegen. In het slot hadden we een rondleiding met gids. Prachtig gebouw, zowel binnen als buiten. Aanrader.

10   11

‘s Avonds hadden we een afspraak bij de Rotaryclub in Oosterbeek. Dity had ik vantevoren ook geregeld. De club heette ons van harte welkom in hotel Bilderberg. We waren uitgenodigd voor een maaltijd waarna we vervolgens elkaar club konden presenteren. De Rotaryclub in Oosterbeek steunt de actie „Hart voor een kinderhart“. Dit behelst dat Keniaanse kinderen met een hartprobleem, iets wat veel voorkomt, geopereerd kunnen worden. Een team van nederlandse artsen, waaronder ook de arts en lid van de Rotaryclub Pieter Stolwijk, opereren deze kinderen om hen zodoende een gezonde toekomst te kunnen geven. Dr. Stolwijk ken ik nog van mijn werkperiode op Rijnstate in Arnhem en het was dan ook erg leuk om hem na al die jaren weer te zien, in deze bijzondere setting. Op deze link is meer over het kinderhart-project te lezen; een prachtig goed doel!

15    16

Het uitwisselen van de fanen hoort er ook altijd bij en Gert vertelde over Noorwegen en onze Rotaryclub. Aan het eind van de avond hebben we als noren-groep nog een lied gezonden. Zie ook deze link.

Vrijdag 29 mei stond in het teken van „de boerderij“. De dag starten we in Ommen bij bierbrouwerij de Pauw (past leuk bij Stolt Mat), een kleine bierbrouwerij die niet aan marketing doet maar de producten goed af kan zetten. Zouden ze reclame maken dan kunnen ze niet aan de vraag voldoen.

Gevulde koeken kregen we eerst!

Gevulde koeken kregen we eerst!

We begonnen al vroeg met alcoholconsumptie want we konden diverse bieren proeven. Voor degene die geen alcohol wilde of kon nuttigen was er een heerlijk sapje beschikbaar.

22

Het werd heel erg gezellig zoals de foto laat zien 🙂

Hierna door naar Hardenberg waar we pap en mam op gingen halen. De gedachte was dat we langs ‘t Venne zouden rijden, de boerderij waar ik geboren ben. Pap ging bij Gert in de bus en mam bij mij. Het werd een bijzondere rit. Ik vond het wel erg bijzonder om de noren de plek te laten zien waar ik geboren ben en mijn jeugd heb doorgebracht.

24    26

Door naar Hardenberg waar we een lunch nuttigden in „‘t Klepperhuus“, waar pap en mam ook bij waren. Dit restaurant wordt gerunt door mensen met een verstandelijke beperking. In 2014 was dit restaurant op tv. Op deze link kan men de uitzending terug zien.

27    28

Terwijl de noren even konden shoppen heb ik pap en mam weer naar huis gebracht. Het was een kort weerzien maar wel erg leuk en fijn!

Vervolgens reden wij door naar Drijber in Drente. Daar bezochten we een boerderij die rond de 750 melkkoeien had. De boerderij wordt gerund door vader en twee zoons. Niet alleen voor mij was een het bijzonder bezoek maar ook voor de noren. Een boer in Noorwegen is vaak al groot als die 25-30 koeien heeft!

34    37

Iedereen kreeg een overal uitgereikt die ik vantevoren gekocht had. We kregen de hele boerderij te zien, vanaf de kalveren, het jongvee en de koeien. Er stonden verschillende stallen en hoe ouder ze werden schoof het vee steeds verder op met als eind de grootste stal, met melkcarousel waar 60 koeien tegelijk in konden. Waren we een half uurtje eerder gekomen hadden we nog kunnen zien dat er een kalfje geboren was.

37

De koeien stonden nog in de wei en één van de zoons haalde ze op. Het was een prachtig gezicht toen ze allemaal achter elkaar richting de stal kwamen lopen. Hierna begon gelijk het melken.

40    46

Ik ging de melkput in en vroeg of ik mee kon helpen melken. En dat kon.

47    48

Mijn meisjesboerenhart ging er harder van kloppen. Het was werkelijk geweldig!! Zo leuk om te doen!

52

Ik had heel graag de hele sessie mee willen maken, maar daar hadden we geen tijd voor: vanaf dat de eerste koe gemolken wordt totdat de stal helemaal schoon is verlopen er drie uur. Maar nogmaals: superleuk om meegemaakt te hebben! Gert heeft een filmpje gemaakt en die heeft hij op You Tube gezet. Klik HIER.

We reden vervolgens door naar Staphorst waar we in restaurant Stien hebben gegeten. Het restaurant is een voormalige boerderij. Het eten was echt super lekker en de noren genoten enorm.

55

Zaterdag 30 mei stond in het teken van verrassingen. Ik had een programma samengesteld wat niemand wist. Gert wist er een klein beetje vanaf maar lang niet alles.

58

Het was mooi weer en we bleven in Zwolle. Om kwart voor tien moest iedereen in de receptie klaar staan. Daar werden we (vooraf afgesproken) opgehaald door Keetje, een meisje van plezier (theater J ). Zij loodse ons door Zwolle, middels een smaakroute.

59

Bij zes bedrijven gingen we langs: een koffiewinkel, een bonbonnerie, een heel klein restaurant waar we mosterdsoep konden proeven, een wijnhandel, het Zwolse balletjes huis en tot slot bij een winkel met streekproducten (voor Gert en mij natuurlijk leuk ivm Stolt Mat, waar we ook streekproducten verkopen). Het werd een erg leuke ochtend, die afgesloten werd in een restaurant waar we een lunch nuttigden.

65    67

68    71

72    62

Hierna kon iedereen zijn of haar eigen gang gaan. Shoppen of musea bekijken, wat men maar wilden. Daarvoor is er in Zwolle elk wat wils. Gert en ik bezochten onder andere de Broerenkerk, waar we de mooie glas-in-lood vensters van de noorse kunstenaar Kjell Nupen konden bekijken. Ook hebben we de bakkerij bezocht waar Ella werkte.

ELLA!

ELLA!

Erg leuk om haar in haar „natuurlijke habitat“ te zien 🙂 Gert en ik hebben daarna heerlijk op een terrasje gezeten in de zon, tegenover museum de Fundatie.

Om 17.00 uur was afgesproken dat we elkaar zouden treffen bij een Italiaans restaurant. Daar moesten we uiterlijk om 20.00 uur klaar zijn omdat we aansluitend de laatste verrassing zouden hebben. Ondanks dat het restaurant vooraf had aangegeven dat ze op tijd klaar zouden zijn lukte dat niet. Ik was daardoor behoorlijk gefrustreerd want we kwamen te laat aan in de Grote Kerk waar een concert zou zijn van twee koren: het Grootmannenkoor uit Zwolle en het Koninklijk Heerlens mannenkoor Pancratius. Ik had vantevoren kaartjes gekocht en men had stoelen voor ons gereserveerd helemaal vooraan. Slechts een paar van ons was net de kerk binnen toen men speciaal de Rotaryclub uit Noorwegen welkom heette. En het was dan ook pijnlijk dat dat tegen een rij lege stoelen werd gezegd. Dat restaurant? Ik noem geen namen maar ik ga er nooit meer eten!

74    75

Maar het werd een geweldig concert. Twee geweldige mannenkoren. Elk had een eigen afdeling met rond de tien nummers elk. Het repertoar was zeer afwisselend en toen één van de koren ook nog een nummer zong van de noorse componist Edvard Grieg, hielden sommigen het niet droog. Daar werd een emotionele snaar mee geraakt. Aan het eind stonden beide koren klaar om nog een gezamelijk nummer te zingen. Daar stonden toch ergens rond de 120 mannen te zingen in die prachtige kerk met die geweldige accoustiek! Prachtig. Een mooie afsluiting van een hele bijzondere dag!

76

Tot slot gingen een aantal mensen nog wat drinken in de stad. En toen we daar goed en wel zaten kwamen daar twee bekenden binnen: Simon en Nanda! Simon was heel erg verbaasd; ik ook. Maar Gert en Nanda niet: die hadden dat met z’n tweeën bekokstoofd. Zo leuk! De noren verlieten na een drankje de kroeg en bleven wij met z’n vieren nog even zitten. Gezellig!

81    84

Zondag 31 mei begonnen we de dag in Giethoorn. Helaas was het niet erg mooi weer maar het geluk was aan onze zijde: het regende steeds als we ergens binnen waren. Bij een restaurant begonnen we met koffie en appelgebak waarna we vervolgens met een fluisterboot door de kanalen voeren. Na afsluiting was er nog wat tijd over en voor diegenen die wilden kon er nog een wandeling gemaakt worden. Dat was ook erg leuk, even een frisse neus halen en Giethoorn op een andere manier ervaren dan vanaf een boot.

Terwijl we zaten te wachten op de lunch kwam er een grote groep mannen binnen. En laat dat nou het mannenkoor uit Heerlen zijn! We kwamen helemaal in extase en ter plekke ging het koor speciaal voor ons nog een paar liederen zingen. Geweldig, zo’n gratis miniconcertje 🙂

86

Hierna ging het naar Dedemsvaart waar we de tuinen van Mien Ruys bezochten. Ook heel bijzonder!

Toen terug naar Zwolle waar we ons klaar maakten voor de laatste avond. Ik had een tafel gereserveerd in ‘t Pestengasthuys. Een bijzonder gebouw met mooie historie. Het werd een hele fijne avond, met ontzettend lekker eten!

89    90

Maandag 1 juni pakten we de koffers weer en reisden we zonder grote problemen weer terug naar Noorwegen. Het reisgezelschap heeft enorm genoten en toen we ‘s avonds op tijd terug waren voor de Rotary meeting kregen Gert en ik daar als dank elk een fles wijn aangeboden. Binnenkort, bij een bijzondere gelegenheid zal ik de foto’s aan de andere Rotaryleden, die niet mee waren, laten zien.

Janet

2 gedachten over “27/5-1/6: Rotaryreis naar NL

  1. Jennie

    Prachtig programma! Wat een variatie en wat is Nederland ook mooi. Kun je niet voor mij ook eens zo’n programma organiseren? Ik hobbel graag achter je aan 😉

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *