15/5: Opening winkel „Stolt Mat“

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Zoals ik eerder schreef gaan we, naast Placement, een winkel starten. Een winkel waar streekproducten gekocht kunnen worden. Het plan werd twee maanden geleden geboren en komende zaterdag 16 mei gaat de winkel open. Dat het zo snel zou gaan hadden we niet gedacht, maar we weten van onszelf dat we redelijk slagvaardig kunnen zijn. En een idee dat we in ons hoofd hebben…

We beperken ons bij de producenten tot een geografisch gebied: de provincie Møre og Romsdal, waarin wij wonen. Gert heeft met name gezocht naar de producenten, die in kleine oplages produceren. Ons doel was 25 leveranciers; we hebben er nu 19. Maar wie weet komen er nog meer bij op termijn. Dat maakt natuurlijk dat het aanbod ook een stuk kleiner is! Maar het heeft er wel toe geleidt dat we circa 80 verschillende producten hebben: van vlees, vis en kaas tot koffie, thee en koekjes; van olie, mosterd, azijn, boter- en pizzakruiden tot meelproducten, knäckebrød en chocolade. Het aantal kan nog uitgebreidt worden. Op deze pagina zijn foto’s te zien.

De winkel zal „Stolt Mat“ gaan heten. Dat betekent „Trots Eten“, want alle producten zijn met trots door de producenten gemaakt.

Logo van Stolt Mat

Logo van Stolt Mat

Op de ramen hebben we het logo aan de binnenzijde geplakt: een (trotse) pauw. Ook hebben we papieren tassen gekocht waar we met een stempel het logo op kunnen drukken.

Stolt mat tas

We zullen in elk geval niet concurreren met de reeds bestaande supermarkten in ons dorp, omdat wij producten hebben die in de reguliere winkels niet te koop zijn. En de beide supermarktchefs hebben ons reeds veel succes toegewenst en zien onze winkel graag tegemoet: het zal een „kruisbestuiving“ worden.

Flatbrød van Mosbøen Gård

Flatbrød van Mosbøen Gård

Kaas van Derringarden

Kaas van Derringarden

Azijn, mosterd, sappen van Halås Gård

Azijn, mosterd, sappen van Halås Gård

Worsten (me tonder andere hertenvlees) van Talberg Gard

Worsten (me tonder andere hertenvlees) van Talberg Gard

Sommige producten worden geleverd; anderen hebben we zelf opgehaald zoals kaas, diverse kruiden, thee, mosterd, azijn en worsten. Het is leuk om de producenten in hun eigen „habitat“ te zien en te spreken.

De kassa is gearriveerd

De kassa is gearriveerd

We hebben een 2e hands kassa gekocht en een nieuwe pinautomaat. Gert heeft de kassa geprogrammeerd dus nu kan ik winkeljuffrouw „spelen“.

kaffekvern

We hebben ook een koffiemaalmachine tweedehands en goedkoop op de kop kunnen tikken. Omdat we koffiebonen verkopen willen we de klant aanbieden om de koffie voor hen te malen, want niet iedereen heeft een koffiemolen thuis. We hebben heel voorzichtig wel één handmolen gekocht voor de verkoop, om te zien of er behoefte aan is. Is er vraag naar kunnen we altijd meer bestellen.

Zaterdag 16 mei is dan de opening. Woensdag 13 mei kwam er een advertentie in de krant (ook zaterdag komt er één in te staan). Maar de krant heeft de verkeerde geplaatst! Ik was kort gezegd „not amused“! Uiteraard een klacht ingediend. Nu komt zaterdag de juiste advertentie in de krant en we hoeven niks te betalen. Goede deal! We doen er geen bijzonders aan zoals iemand vragen een lintje door te knippen of speech te houden. Nee, gewoon de deuren open om 11.00 uur en zien wat er binnen komt.

Vandaag hebben we de waren geprijsd, heb ik de ramen gelapt, alles nog eens nagekeken, vloer gedweild, koeling voor de vis aangezet, en meer van dit soort „laatste-nog-te-doen-klusjes“. Er kwamen al drie mensen binnen die even wilden komen kijken, en zeiden morgen terug te zullen komen.

In de nacht van 13 op 14 mei had ik wel een nachtmerrie over de opening: mensen die veel te vroeg de winkel binnenstroomden (!) en die ik steeds weer naar buiten stuurde (door de drie deuren die de winkel rijk was, terwijl wij maar één deur hebben), een boekenkast die uit elkaar viel (waarom er nu een boekenkast in voor kwam?), Gert die zijn bureau midden in de winkel had staan en waar het een grote chaos op was, ik die steeds op zoek was naar pen en papier om op te schrijven dat we toch echt om 11.00 uur open gingen (en niet eerder), steeds weer mensen die binnen kwamen en ik ze weer een keer eruit stuurde (goede klantenbinding 🙂  maar niet heus!), Gert die alleen maar op de pc bezig was voor de rokerij en niet met de winkel, Dick (mijn zwager) die kruidenboter zou maken en boter ging smelten met hulp van warm water waardoor het één grote smeerboel van water en boter werd, etc.! Moraal voor mij was wel dat ik er voor wil zorgen dat de winkel op vrijdag helemaal klaar is en dat we zaterdag niet voor verrassingen komen te staan. Maar vooral: de deur op slot houden zodat de mensen niet te vroeg naar binnen k(str)omen!  🙂

En nu: fingers crossed!

Janet

3 gedachten over “15/5: Opening winkel „Stolt Mat“

  1. Janet

    Dank je wel Zwanet! Ik denk dat het ook wel goed komt, maar een beetje kriebels in de buik heb ik wel 🙂 Vanavond maar een lekker glas wijn nemen… 🙂

    Reageren
  2. Jennie

    En niets van je vervelende droom kwam uit! Het werd gewoon een knal-start van Stolt Mat. de eerste klap is een daalder waard. Daar kan je stolt op zijn.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *