30/4-3/5: Jønsbu

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Omdat vrijdag 1 mei een feestdag is in Noorwegen en alles dicht zit hebben we op donderdagavond, direct na de de gemeenteraadsvergadering, de auto ingepakt en zijn we naar Jønsbu gereden. Het was nog goed licht. De sneeuw was beduidend verminderd maar nog niet genoeg zodat we er met de auto helemaal heen konden rijden. Maar de sneeuwschoenen waren ook niet meer noodzakelijk. Boven aangekomen heb ik eerst gechecked of er een uil in de uilenkast zit te broeden. Maar helaas: dit jaar geen Joop in de kast 🙁 Jammer.

Vrijdag was het goed weer. En na het ontbijt kreeg ik de geest: de woonkamer eens goed schoonmaken. Ik heb het hele plafond afgenomen, de muren, stoelen, kasten. Nooit gedaan sinds we Jønsbu in 2008 kochten. En dat was hard nodig: vele emmers met vuil water kwamen er van af. Door het stoken van de kachels en het hebben van roet is dat natuurlijk niet zo raar.

01    02

Gert heeft een ventilatieluikje in de logeerkamer aangebracht. We hebben geen gewoon stroom dus de generator moet aangezet worden om te kunnen boren. Aan de buitenkant heeft hij het hout even bijgewerkt met verf. Nu zijn alle ruimtes voorzien van zo’n luikje.

04    05

Hij heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt en de hele logeerkamer schoon gemaakt: kastjes en lades eruit, vloerkleed evenzo. Dat alles fristte op.

03

En buiten onder het raam konden we even heerlijk een kopje koffie drinken alvorens verder te gaan met het werk.

06

Gert heeft de bank buiten iets meer recht gezet want die was afgelopen zomer door koeien uit zijn „fatsoen“ gehaald.

07

Het „erf“ even aanharken en toen lag alles er weer netjes bij!

08

Zaterdag waren we uitgenodigd om de „konfirmasjon“ (zeg maar communie) van Trui mee te maken en te vieren. Trui is de dochter van Schnitzel Harry (nederlanders die een restaurant runnen). Ik zal daar een aparte blogg van schrijven, maar die ochtend stonden we vroeg op, ook omdat Gert zaterdag moest helpen op de zalmrokerij. Ik ben die dag tussen alle activiteiten door Verahornet (518 mtr) weer opgeweest, evenals Hallvardsfjellet (598 mtr), waarover ik ook een aparte blogg ga schrijven. Na het feest van Trui zijn we weer terug gegaan naar Jønsbu. Daar hebben we nog een avond en een nacht doorgebracht: gelezen, geschreven en zondag weer terug naar huis. Bij huis hebben we in de tuin gewerkt. Gert heeft voor het eerst gras gemaaid. Ik heb de schuur opgeruimd en de aardbeienplantjes in de volle grond gezet. Ook viooltjes in potten gedaan.

09    10

Gert is ook met het hek aan de zijkant van he thuis bezig geweest. Het oude gaaswerk heeft hij verwijderd en er komen net zulk hekwerk voor als aan de andere kant van de stolp Op de 1e foto helemaal links – houtwerk wordt wit geverfd). In de middag (3/5) heb ik nog twee StikkUT! tochtjes gedaan, waarover later ook een eigen weblog. Daar leg ik ook uit wat StikkUT! is.

En zo vlogen ook deze drie weekenddagen weer voorbij.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *