11/3: Thema-avond Senterparti

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Sinds vorig jaar zijn we samen met vier zuster-politieke partijen (Senterparti) in de vier omliggende gemeenten in actie geweest om een tema-avond te organiseren. Wij in Ørskog zouden het regelen en de vier anderen betalen mee in de kosten.

Ik heb me met name bezig gehouden om alles te regelen: lezers benaderen die een voordracht konden houden, pers en media informeren en op de hoogte houden, advertentie maken, persbericht schrijven, ruimte reserveren, etc.

De advertentie

De advertentie

Het thema moest om eten gaan. En met de titel „Kjærlighet for stolt mat“ (Liefde voor trots eten) moesten we heel eenvoudig vijf lezers zien te krijgen. Want eten interesseert ons allemaal en gaat ons allemaal aan. Het moest ook een mengeling van verschillende onderwerpen zijn. Ook wilden we dat er eten geserveerd werd en „Ørskog Bygdekvinnelag“ (Ørskog vrouwenvereniging) antwoorden positief op ons verzoek of zij bij wilden dragen. Zij zouden „brennsnut“ maken, een soort van soep met koolraap, aardappel, diverse groenten en soepballetjes. Echt typisch noors.

Gert test de techniek

Gert test de techniek

We moesten een soort van „publiekstrekker“ hebben. Gert en ik hebben goed contact met de 2e vice voorzitter van de partij, Anne Beathe Tvinnereim. Zij wilde graag naar Ørskog komen om een voordracht te geven. Echter helaas: een week voordat de avond zou plaatsen vinden moest ze berichten dat ze niet kon. Dat was supervervelend want de hele media- en publiciteitsmachine was al in gang gezet. Anne Beathe vond het zelf ook heel erg vervelend maar ze verzekerde me dat ze voor een goede vervanger zou zorgen. En wat voor één: niemand minder dan Liv Signe Navarsete, de voormalige partijleider en momenteel minister in „Stortinget“ (de noorse tweede kamer). Geweldig! In een paar dagen tijd was verder alles rond: nieuw persbericht uitzenden, advertentie aanpassen, iedereen informeren. Het was vervolgens erg spannend hoeveel mensen er zouden komen. Maar tot slot konden we tevreden zijn met rond de 45 personen.

Sondre Ormset

Sondre Ormset

Het eerste aan het woord kwam Sondre Ormset. Hij is leider van de Senterparti jongeren in de provincie. Hij hield een betoog over de huidige landbouwpolitiek en hoe dat beter kan als de jongeren de kans wordt gegeven om zich te richten op het runnen van een boerderij zoals de jongeren dat zelf willen. Daarnaast ging zijn betoog over hoe de geografie van het noorse land beter tot zijn recht kan komen door te kijken of het oosten van het land beter geschikt is voor graan- en akkerbouw en het houden van varkens en kippen en het westen van het land beter te gebruiken is voor koeien en schapen.

Vervolgens kwam Petter Velle aan het woord die sinds vorig jaar een zgn. „andelsgard“ heeft: zijn landbouwgrond heeft hij deels verhuurd aan mensen die zelf hun aardappels en groenten willen verbouwen. De behoefte is erg groot: met name zijn het mensen uit de stad aan wie hij verhuurd en er is nu al een wachtlijst van geinteresseerden.

Rune Haram was de volgende spreker. Hij heeft een bedrijf die gericht is op melkkoeien, opfokken van gecastreerde stieren en legkippen. Erg interessant om te horen dat het vlees van de gecastreerde koeien veel malser is. Diverse (blind)testen heeft dat uitgewezen. Hij had een doos mee met eieren die de toehoorders mee konden nemen.

01

In de pauze verkocht de vrouwenvereniging de brennsnut. Die ging er bij iedereen heel goed in, evenals de taarten die de dames gebakken hadden. Na de pauze kwam Liv Signe aan het woord. Zij was enigszins verlaat omdat zij vanuit het hoge noorden naar Ålesund was gevlogen. Ze had de nacht doorgebracht in een tent van de noorse defensie en na het karige ontbijt van die ochtend was de brennsnut een ware smaakbeleving, zei ze. „Eten is hip, cool en zorgt voor engagement. Eten is een belevenis en geeft ons een identiteit. Daarom moeten we weten waar ons eten vandaan komt en moeten we er ons ervan verzekeren dat het eten „veilig“ is.“, vertelde ze. Van gen-modifiseert voedsel wil ze niets weten. Noorwegen heeft volgens haar nu een goed systeem, waar tevens dierenwelzijn en voedselveiligheid gewaarborgd zijn.

04

De landbouwpolitiek van de huidige regering vindt zij ook niets. Landbouweigendommen moeten volgens de regerende partijen op de vrije markt komen. Maar dat is iets wat onze partij neit wil. Zelf heeft Liv Signe een boerderij gehad die zij aan haar dochter heeft verkocht. „Ik had wellicht een paar miljoen kronen meer kunnen krijgen als we het op de vrije markt hadden verkocht, maar moeten we meer rekening houden met degenen die uit de branche willen dan met degenen die er in willen?“, was haar vraagstelling.

Aan het eind had ik een voordracht over dat er zoveel eten wordt weggegooid in Noorwegen. In de hele voedselketen vindt dat plaats. En onder de consumenten is dat percentage het hoogst: elke vierde boodschappentas verdwijnt in de prullebak. De consument vertrouwd met name meer op de „best voor“-datum dan op zijn eigen zintuigen. „Best voor“ wil niet zeggen dat het eten na die datum niet meer te nuttigen is. Dat is het zeker wel. Het is alleen een richtlijn die er door de produsent op wordt gezet en waarmee die aangeeft dat het product dan nog op zijn best is. We hebben een ethische en motale verplichting ten opzichte van de mensen die eten produseren, eten maken en die het eten nuttigen. Maar vooral ten opzichte van diegenen die helemaal geen eten hebben, waar ook ter wereld.

Hierna ronde Gert, die programleider was, de avond af en bedankte iedereen voor zijn bijdrage. We kregen achteraf positieve kritieken. Men vond het een zeer interessante avond. Ook Liv Signe gaf aan dat het een inspirerende avond was en ook veel geleerd te hebben. Van een andelsgard was ze bijv. niet op de hoogte wat dat was.

Vlnr: Janet, Gert. Liv Signe, Sondre, Rune en Petter

Vlnr: Janet, Gert. Liv Signe, Sondre, Rune en Petter

Tot slot werd er nog een groepsfoto gemaakt. Ik vond het zelf om een erg leuke avond, al had ik toch graag meer publiek gewenst. Wellicht dat we een dergelijke avond elk jaar organiseren.

Kjærlighet for stolt mat

De zaterdag erop stond er een atikel van een hele pagina in de plaatselijke krant.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *